Huisdieren kunnen bang zijn van de harde knallen. (Foto: Adobe Stock)
Huisdieren kunnen bang zijn van de harde knallen. (Foto: Adobe Stock) smrm1977

Wat te doen tegen vuurwerkangst huisdieren?

ALMERE - De jaarwisseling komt er weer aan en ondanks het landelijk vuurwerkverbod zullen er ongetwijfeld de nodige knallen te horen zijn. Honden of katten kunnen daar behoorlijk van overstuur raken. Gelukkig is er steeds meer op de markt om huisdieren door deze lastige periode heen te helpen. Dierenarts Sandra Rossen van Dierenkliniek Almere Stad geeft een aantal tips.

Zo is het belangrijk om al een aantal weken van tevoren te gaan oefenen met vuurwerkgeluiden. Zeker jongen dieren kunnen nog getraind worden. Wanneer je ‘vuurwerkgeluiden hond’ zoekt op internet, kom je op flink wat sites die je kan gebruiken. Draai deze geluiden regelmatig in huis, en beloon de hond wanneer deze niet bang hiervan is. Het volume moet heel laag gestart worden, en steeds iets harder gezet worden. Ook voor katten kan deze methode werken.

Natuurlijke producten

Voor viervoeters zijn verder veel natuurlijke producten op de markt die al een aantal weken van tevoren gestart kunnen worden. Zo bestaat er voor katten een verdamper voor in het stopcontact met een geur die wij zelf niet ruiken. Deze verdamper geeft feromonen af (net als hun moeder vroeger in het nest) wat angst remt. Verder bestaan er ook natuurlijke voedingssupplementen in de vorm van een tablet op basis van onder andere groenlipmossel en groene thee, die bewezen stress kunnen reduceren bij de hond en kat. Ook zijn er halsbanden en verdampers voor honden met feromonen en shirts waar je ze strak in kan wikkelen.  

Medicatie

Mocht uw kat of hond ondanks de training en natuurlijke middelen angstig blijven, is er ook medicatie bij de dierenarts verkrijgbaar die ze kan helpen. Deze kunnen echter bijwerkingen hebben, dus een recente check bij uw dierenarts vooraf is zeker aan te raden. Met deze medicatie moet meestal enkele dagen voor oud en nieuw begonnen worden. 

Flinke wandeling

Op de dag zelf is het belangrijk dat uw hond een flinke wandeling maakt en moe is. Probeer knallen te negeren. Wanneer uw hond niet reageert op een knal, beloon dit dan. Zet de tv of radio iets harder aan zodat de geluiden wat overstemd worden. Geef ze ook wat te doen: een voerbal met brokjes, een nieuw speeltje of een lekkere kauwstick. Zorg dat katten zich op een fijn plekje kunnen verstoppen.

We hopen dat uw dier niet al teveel stress zal hebben tijdens oud en nieuw. Bij vragen kunt u altijd even contact opnemen met uw huisarts. 


Sandra Rossen is eigenaar van Dierenkliniek Almere Stad aan het Wimpelplantsoen 126 (Noorderplassen). Daar vind je alles onder één dak, van dierenkliniek tot trimsalon en kattenhotel. Meer informatie: dierenkliniekalmerestad.nl.