Deelneemster Linda schildert een vlinder. (Foto: aangeleverd)
Deelneemster Linda schildert een vlinder. (Foto: aangeleverd)

Schilderlessen voor mensen met afasie

OOSTVAARDERS - Er gebeurt iets heel bijzonders in Almere, volgens Wieteke Opmeer. Zij is kunstenares en schilderdocente voor mensen met afasie. “Ik ben hier bij toeval ingerold en zou niet anders meer willen”, vertelt zij terwijl zij een aantal penselen uitspoelt. We staan in buurtcentrum het EveNaarHuis in de wijk Oostvaarders. “Toen ik hier voor benaderd werd wist ik niet eens wat afasie was en hoe ingrijpend dit kan zijn voor de mensen die dit overkomt en hun omgeving.” 

Op de vraag wat afasie inhoudt vertelt Opmeer: “Kort gezegd is dit als woorden of begrippen lastig, verkeerd of zelfs niet meer over je lippen komen. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben en het kan iedereen kan overkomen. Tijdens de schilderlessen kunnen mensen met afasie weer even zichzelf zijn met lotgenoten. Het feit dat de mensen iets voor zichzelf maken of voor een ander kan zoveel voldoening geven.” 

Blik van trots

De deelnemers maken schilderijen, tekeningen, aquarellen en zelfs geboetseerde werken. Alle stijlen, niveaus en soorten onderwerpen passeren de revue. "Samen met de deelnemer kijken we wat leuk en mogelijk is. Als mensen kunnen ontspannen, omdat woorden even niet het belangrijkste zijn, verschijnt er vaak weer een glimlach en uiteindelijk die blik van trots over wat ze gemaakt hebben.” 

Opmeer gunt deze ervaring aan meer mensen met afasie. Daarom wil zij via deze krant aandacht vragen voor de schilderlessen voor deze doelgroep. In buurtcentrum het EveNaarHuis is plek voor nieuwe deelnemers op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00. De schilderlessen zijn een initiatief van het Afasiecentrum Flevopolder , 't Gooi en omstreken en worden mede mogelijk gemaakt door stichting Marline Fritzius. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Barbara van Olffen of Danien ten Berge via afasiecentrum@logoflevo.nl.