Wethouder Froukje de Jonge gaf donderdag samen met Oranjehuis-bewoonsters Yeliz en Queres het startsein voor Orange the World. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Froukje de Jonge gaf donderdag samen met Oranjehuis-bewoonsters Yeliz en Queres het startsein voor Orange the World. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Aftrap campagne Orange the World: 'Stop geweld tegen vrouwen'

Almere hoofdstad huiselijk geweld

Door Petra Onderwater

ALMERE -  Almere staat in de Top 3 van steden met de meeste meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling in ons land. Relatief gezien is Almere zelfs de gemeente met de meeste meldingen. In de eerste helft van 2021 kwamen vanuit Almere 1685 meldingen binnen bij Veilig Thuis Flevoland. De organisatie staat behoorlijk onder druk. Almere doet ook dit jaar weer mee aan Orange the World, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. 

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen in haar leven te maken met geweld. "Als geweld tegen vrouwen een ziekte was, zou er sprake zijn van een voortdurende pandemie die veel slachtoffers maakt", sprak wethouder Froukje de Jonge donderdag tijdens de kick-off van Orange the World in het stadhuis. Met een symbolische druk op de knop werd een aantal prominente gebouwen in het centrum van Stad oranje verlicht, waaronder het stadhuis, de bibliotheek en theater de Kunstlinie. 

'Zet die stap, zoek hulp!'

De Jonge gaf het startsein samen met Yeliz en Queres, twee vrouwen die wonen in het Oranjehuis; een opvanghuis in Poort voor vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. "Het is vreselijk om te zien hoeveel vrouwen hier terechtkomen, het is een komen en gaan", vertellen Yeliz en Queres. "Wij zijn in elk geval heel blij dat wij deze stap hebben gezet om onszelf te bevrijden uit een leven van geweld en mishandeling. Wij roepen andere vrouwen op om hetzelfde te doen. Blijf niet in die situatie, maar zoek hulp." Om hun boodschap kracht bij te zetten lieten de twee vrouwen zich nadrukkelijk zien bij de aftrap van van de campagne. Tijdens een rondwandeling langs de oranje verlichte gebouwen hielpen zij bij het spuiten van Orange the World-logo's met het meldnummer van Veilig Thuis: 0800-2000.

Wachtlijsten Veilig Thuis

Eerder dit jaar werd bekend dat Veilig Thuis Flevoland het toenemend aantal meldingen niet aankon. Een probleem dat vooral in Almere speelt. Vorige week werd hier op verzoek van de PVV over gesproken tijdens de Politieke Markt. De grote druk op de organisatie komt enerzijds door de toename van geweld tijdens de coronapandemie, maar dat is volgens de wethouder niet de enige oorzaak. "We hebben sinds 2019 ook te maken met een nieuwe meldcode, die heeft geleid tot een enorme toename van het aantal meldingen. Verder zitten de problemen niet alleen bij Veilig Thuis, maar ook bij andere organisaties in de hele keten."
Er zijn inmiddels maatregelen genomen om de wachttijden terug te brengen naar een beheersbaar niveau. De gemeente stelt incidenteel financiële middelen beschikbaar voor extra capaciteit. Veilig Thuis heeft de zes Flevolandse gemeenten inmiddels zelf om een extra bijdrage van totaal zes ton per jaar gevraagd. Over dit verzoek wordt nog een besluit genomen.

Investeer in preventie

Orange the World loopt elk jaar van 25 november (Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (Internationale dag van de Rechten van de Mens). Het thema in 2021 is preventie. “De nadruk ligt bij de aanpak van geweld vaak op signalering, melding en hulpverlening, maar er moet ook meer worden geïnvesteerd in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen",  stelt Pascale Jongejans, voorzitter van de Soroptimistclub Almere. "Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.” 

Soroptimistclub Almere organiseert tijdens de campagneperiode diverse evenementen en acties, De actuele kalender is te zien op: www.orangetheworldalmere.nl