Afbeelding

Huisartsenpraktijken drukker dan ooit: ‘Wij vragen om begrip’

Algemeen

ALMERE - Vanwege oplopende coronabesmettingen is het drukker dan ooit in de Almeerse huisartsenpraktijken. “Het kan zijn dat mensen langer moeten wachten aan de telefoon of voordat zij op een afspraak kunnen komen. De medewerkers van de huisartsenpraktijken doen er alles aan om iedereen zo goed en zo snel als mogelijk te helpen”, benadrukken de Almeerse huisartsenpraktijken in een gezamenlijk persbericht. 

“In de huisartsenpraktijken is het razend druk. Sinds er corona is stijgt de vraag naar zorg en die vraag blijft toenemen, zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt”, aldus de Almeerse huisartsenpraktijken. “Dit zorgt voor veel telefoontjes en meer en langere bezoeken aan de huisartsenpraktijk. Door de langdurige hoge werkdruk zijn er meer zieke medewerkers. Ook moeten onze medewerkers vaker thuisblijven vanwege corona of quarantaine. Dit probleem speelt in heel Nederland, daarom is het vinden van extra medewerkers moeilijk.”

‘Agressie lost niks op’

De huisartsen vragen begrip voor de situatie. “Door bovenstaande oorzaken kan het gebeuren dat men langer moet wachten voordat een telefoontje beantwoord wordt of een afspraak kan worden gemaakt op het spreekuur. Wij vinden dit erg vervelend. Agressie lost dit niet op. Helaas maken wij dit de laatste tijd wel vaak mee. Alleen met uw hulp en geduld komen wij deze tijd goed door. Samen staan we sterk!”

Medewerkers werken heel hard en extra uren om zo goed mogelijk te helpen. “Waar mogelijk huren wij externe medewerkers in en gebruiken wij alternatieve (digitale) opties zoals beeldbellen. Als men naar de huisartsenpraktijk belt, stelt de doktersassistent specifieke vragen om de zorgvraag vast te stellen. Dit heet triage en dat is nu nóg belangrijker. De doktersassistent is opgeleid om zelfstandig, of in overleg met de huisarts, goed te bepalen wat de volgende stap is, zodat men de juiste zorg op het juiste moment krijgt.”

Wat kunt u zelf doen?

Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen en de druk op de zorg helpen verlagen. Bijvoorbeeld door uw vragen over boosterprikken en corona aan het RIVM te stellen, in plaats van aan uw huisarts. Het RIVM is bereikbaar op telefoonnummer: 0800 - 1351. “Het helpt ook als mensen tijdig  hun afspraak afzeggen als zij toch niet kunnen komen. Op de vrijgekomen tijd plannen wij dan een andere patiënt in.” 

Bij spoed zijn de huisartsenpraktijken telefonisch goed bereikbaar. Heeft u geen spoed en twijfelt u of u naar de huisarts moet? Raadpleeg dan eerst www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl. Via MijnGezondheid.net en de bijbehorende gratis app, MedGemak, kan men eenvoudig een vraag stellen aan zorgverleners, herhaalrecepten aanvragen en het eigen zorgdossier inkijken. Lees hier meer over op: https://home.mijngezondheid.net/. “Het is belangrijk dat u uw zorg niet uitstelt”, benadrukken de huisartsen. “Neem gerust contact op met uw huisartsenpraktijk als u zich zorgen maakt. Zo voorkomt u dat uw klachten verergeren.”