Hans Everhard (Foto: aangeleverd)
Hans Everhard (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

SP wil rol Almere weten bij lobby datacenter

Politiek


ALMERE - De SP in Almere wil weten welke rol Almere gespeeld heeft in de lobby om het Meta-datacenter in Zeewolde te krijgen. Meta is het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Door een recent Wob verzoek is een brief openbaar gemaakt die Provincie Flevoland eind 2020 stuurde aan toenmalig minister Eric Wiebes om steun te vragen voor de vestiging van een hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde. In de brief wordt Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, verhuld onder de naam “Tulip”. De brief is ondertekend door de Commissaris van de Koning en de Burgemeester van Zeewolde en bevat uitgebreide argumenten die vóór de vestiging van het datacenter in Zeewolde zouden pleiten.

Argumenten

De ondertekenaars van de brief passen volgens de SP dezelfde argumenten toe op de vestiging van een mega hyperconnectiviteitshub die door de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is toebedeeld aan Almere en stellen: “hoewel hierover nog de nodige gesprekken gevoerd dienen te worden en er nog geen bestuurlijke besluitvorming heeft plaatsgevonden, hebben wij als regio een positieve grondhouding betreffende deze ontwikkeling”.

Voorbarig

De SP noemt de “positieve grondhouding” van de provincie ‘voorbarig’. “Het gaat voorbij aan de wijze waarop de Almeerse raad op dit moment bij de besluitvorming is betrokken. De raad heeft op 20 mei randvoorwaarden aan het college meegegeven bij het onderzoek naar de (on)wenselijkheid van een hyperconnectiviteitshub op Almeers grondgebied. De raad wacht nog op de resultaten van dit onderzoek.  “Wij eisen transparantie en willen van het college weten of ze betrokken is bij deze lobby”, laat fractievoorzitter Hans Everhard weten. “We zien dat inwoners van onze buurgemeente Zeewolde door lobbywerk en ondoorzichtig bestuur onvolledig zijn geïnformeerd en voor voldongen feiten zijn gezet over een datacenter dat diep ingrijpt in hun leefomgeving. Dit traject willen we de inwoners van Almere besparen. Burgerparticipatie betekent betrokkenheid en inspraak vanaf het begin, en niet tekenen bij het kruisje als alles al is beslist.”