De Huizers kijken uit op de grote panden, zoals het blauwkleurige distributiecentrum van Lidl. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Huizers kijken uit op de grote panden, zoals het blauwkleurige distributiecentrum van Lidl. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Distributiecentra Stichtsekant verpesten uitzicht Huizers

Algemeen

HUIZEN – De distributiecentra op bedrijventerrein Stichtsekant verpesten het uitzicht van bewoners van de gemeente Huizen, aan de andere kant van het Gooimeer. Ze hebben bezwaar aangetekend en willen dat de gemeente Almere passende maatregelen neemt. De gemeente zegt in haar recht te staan, maar zegt ook al toezeggingen hiertoe te hebben gedaan.

Door Marcel Beijer

Bewoners van de Gooimeerpromenade en Harderwijkerzand in de Gooise gemeente ergeren zich aan de ‘gigantische distributiecentra’ die aan de overzijde op het Almeerse industrieterrein verrijzen. ‘Hierbij wordt totaal geen rekening gehouden met de effecten op de omgeving’, aldus de bewoners. ‘Het is een soort landje veroveren, waarbij de gemeente Almere stapje voor stapje, het industrieterrein dat oorspronkelijk bestemd was voor kleine ondernemers, omtovert naar een terrein met gigantische distributiecentra.’
De bewoners spreken van een ‘extreme horizonvervuiling’ omdat hun uitzicht door de rechthoekige panden op het bedrijventerrein volledig is ‘verdoosd’. Ook zijn ze van mening dat er veel meer geluid- en lichtvervuiling en de uitstoot van fijnstof is dan in het oorspronkelijke bestemmingsplan.

Beroep

De bewoners hebben inmiddels beroep aangetekend tegen de verleende omgevingsvergunning voor het realiseren van een distributiecentrum voor Lidl met opvallende, blauwe kleuren. ‘Wij zijn hierover in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de gemeente Almere om de gevolgen van deze ontwikkeling voor ons zoveel mogelijk te beperken. De gemeente Almere is hier op korte termijn echter niet gevoelig voor, omdat dit soort zaken pas veel later aan de orde zullen komen. Dus blijven wij in onzekerheid over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Wat bijvoorbeeld op korte termijn zou kunnen gebeuren, is het planten van een forse bomenrij aan de zijde van het Gooimeer, waardoor de panden en de lichtvervuiling aan ons zicht worden onttrokken.

Al in gesprek

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er in oktober met de Huizers gesproken is over hun bezwaren. “Op het aanbod van een vervolgoverleg zijn de vertegenwoordigers vooralsnog echter niet ingegaan. De uitnodiging staat nog steeds open.”
Volgens de woordvoerder staat de gemeente in haar recht bij de ontwikkeling van Stichtsekant. “Al sinds 2006 kent dit gebied een vastgesteld bestemmingsplan. Sinds enkele jaren trekt het gebied weer nieuwe initiatieven die voor Almere ook belangrijke werkgelegenheid initiëren.”

Toezegging

Aan de bewoners zou al een toezegging zijn gedaan om rekening te houden met hun wensen, bijvoorbeeld door aandacht te geven aan een groene afscherming achter de dijk. “Zodra er meer duidelijkheid is over de plannen over dit gebied zullen we de bewoners opnieuw informeren. Concretere toezeggingen kunnen we op dit moment niet doen, omdat dit ook afstemming vraagt met bijvoorbeeld het Waterschap Zuiderzeeland over de functie van de Gooimeerdijk.”