Ruimte en comfort in de U5. (Foto: aangeleverd)
Ruimte en comfort in de U5. (Foto: aangeleverd)

Ayways U5: rust en ruimte

ALMERE - Na de Japanse en Koreaanse merken is de beurt nu aan de Chinese automobielindustrie. Een opvallende nieuwkomer is Ayways. We reden hun eerste model U5 en stellen vast dat deze grote elektrische SUV vooral ruimte en comfort in huis heeft.

Door Rob van Ginneken

Ooit keken we raar naar Japanse auto’s. Meer recent ook de Koreanen. Die zijn een vaste waarde in de autowereld geworden en diezelfde route volgt de Chinese industrie. Merken als Polestar, MG en Lynk & Co hebben al een plekje veroverd. Vorig jaar sloot Ayways aan, maar een beroerder moment konden ze nauwelijks kiezen vanwege de crisis. Nu Ayways in ons land voet aan wal heeft is het tijd om hun U5 SUV-model te testen. U voelt hem al: elektrisch. Uiterlijk is het een behoorlijk strak vormgegeven auto met een karakteristieke voorkant. Met zijn 468 centimeter valt de U5 in de hogere middenklasse en dat geldt dubbelop voor zijn veelzijdigheid. Het is ronduit verbluffend hoeveel been- en zitruimte je achterin hebt!
In feite concurreert hij met echt grote stationwagens en SUV’s en dan blijft er ook nog een heel behoorlijke bagageruimte over. Dat alles valt des te meer op als je weet dat zijn prijs met ruim 39 mille (leasen vanaf 495 euro) op het niveau van aanzienlijk meer bescheiden modellen ligt. Trek daar nog duizenden euro’s subsidie vanaf als je hem particulier koopt. Mist tijdig aangevraagd.

Veel auto

Veel auto voor je geld, maar niet het koopje van de week. Al is dit vandaag de dag bizar genoeg exact wat gemiddeld aan een nieuwe auto wordt uitgegeven! Naast zijn ruimte overtuigt de U5 met zijn comfort en rust. Het zitcomfort is heel redelijk en de vering en besturing lijken geïnspireerd door Amerikanen en Citroëns van weleer.
Zijn uitrusting is zeer compleet, met bijvoorbeeld een vijftal (echt!) beeldschermen. Er zijn concurrenten die een stukje verfijnder werken, maar dat zit veelal in de elektronica. En daarop kan in deze auto via zijn software upgrades krijgen. De U5 is geen scheurneus, maar presteert met zijn 204 pk mooi soepel. Het 63 kWh accupakket bleek zelfs bij behoorlijk koud weer goed voor ruim 300 kilometer range. Opladen doet hij met vrij bescheiden snelheden.

Een vijftal beeldschermen. (Foto: aangeleverd)
De U5 heeft een karakteristieke voorkant. (Foto: aangeleverd)