Twee van de vijf beelden zijn gerealiseerd. (Foto's: aangeleverd)
Twee van de vijf beelden zijn gerealiseerd. (Foto's: aangeleverd)

Brans Stassen over monumentale kunst in Almere

Een beeld bij elke ingang van de stad

ALMERE - Kunst in de openbare ruimte kom je in Almere overal tegen. Wie heeft het bedacht en wie heeft de kunstenaars uitgekozen? Oud-stedenbouwkundige Brans Stassen vertelt erover in een serie stukken over monumentale kunst in Almere. 

Hans Koetsier - net als Marinus Boezem een conceptueel kunstenaar - kwam ergens in de jaren '80 van de vorige eeuw bij mij langs met een origineel voorstel: Bij alle vijf ingangen van Almere kan ik een beeld plaatsen. Voor de financiering zorg ik zelf, jullie hoeven er alleen een plek voor aan te wijzen”. Uit een kartonnen koker haalde hij een paar grote calques tevoorschijn, van dat transparante papier waarop architecten voor het digitale tijdperk met een Oost Indische inkt-pen hun ontwerpen tekenden. Zijn bladen waren zo goed als leeg op vijf enkele lijntjes na waarmee de omtrek van elk beeld was vastgelegd. Zo plat als papier waren zijn ontwerpen, want Koetsier was eerder een graficus dan een beeldhouwer. Jarenlang had hij pagina’s gevuld van Vrij Nederland. Zijn meest radicale pagina bestond uit... niets, een volledig lege krantenpagina met niet meer dan in kleine letters zijn naam. Iets om eens bij stil te staan, het allermooiste van muziek is toch de stilte tussen de noten. 

Twee van de vijf beelden zijn uitgevoerd en iedereen in Almere kent ze. Allebei vrijwel tweedimensionaal, maar in vorm totaal verschillend. Voor wie de stad binnenrijdt vanuit Amsterdam over de A6 een onmiskenbare letter A. Titia Frieling wilde hem met klimop laten begroeien, maar dat kon kennelijk niet door de beugel: geen graffiti en dus ook geen klimop. Binnenrijdend vanaf de dijk bij het gemaal De Blocq van Kuffeler het andere beeld dat in Almere 'de Komma' schijnt te heten, mij doet het eerder denken aan bollende zeilen. 

Met het overlijden van Koetsier in 1991 was het voortijdig afgelopen met de aanmaak van die vijf, maar wie Almere goed kent weet nog een 'Koetsier' aan te wijzen, bij een sporthal in Waterwijk.