Het burgerinitiatief is geïrriteerd over uitlatingen van afvalverwerker HVC (Foto: Adobe Stock)
Het burgerinitiatief is geïrriteerd over uitlatingen van afvalverwerker HVC (Foto: Adobe Stock) lenscap50 - stock.adobe.com

Burgerinitiatief geïrriteerd over milieu-uitlatingen HVC

Algemeen

ALMERE – Het Burgerinitiatief dat in Almere met succes pleitte voor invoering van nascheiding van het huishoudelijk afval, is geïrriteerd dat afvalverwerker HVC het machinaal scheiden van plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD) ‘slechter voor het milieu’ noemt dan voorscheiding. “HVC ziet gewoon ‘handel’ verdwijnen.”

In Almere werd met nascheiding van het afval geëxperimenteerd in de Filmwijk en Sieradenbuurt. De bewoners waren daar dermate enthousiast over dat ze een Burgerinitiatief hebben opgericht dat, tegen de zin van het college in, de gemeenteraad wist te overtuigen in Almere op nascheiding over te gaan. Dat betekent dat er in de toekomst minder afval naar HVC toe al gaan. Volgens de HVC zou nascheiding echter slechter voor het milieu zijn, dan voorscheiding. Precies wat wethouder Jan Hoek (GroenLinks) betoogde. Woordvoerder Juliëtte De Sévaux van het Burgerinitiatief is uitermate ontstemd door de uitspraak van HVC en denkt dat de afvalverwerker uit Alkmaar uitsluitend tot die conclusie omdat er ‘handel’  verdwijnt. 

‘Verouderde installatie’

Nascheiding is volgens De Sévaux alleen slechter als het restafval, mét het PMD, bij de HVC zou worden gescheiden, omdat daar met een verouderde voorscheidingsinstallatie wordt gewerkt. “Maar als het Almeers afval naar een moderne nascheidings-installatie bij een andere verwerker gaat, is het systeem waarvoor de gemeenteraad heeft gekozen zeer effectief.”

Volgens De Sévaux preekt de HVC voor eigen parochie en moet er gekeken worden hoeveel kilo waardevol afval (GFT, papier, glas en PMD) na het scheiden kan worden hergebruikt. “In Almere blijft nu gemiddeld 177 kg restafval per inwoner per jaar over. In plaatsen waar men conform het nieuwe systeem voor Almere werkt, blijft er gemiddeld iets meer dan 100 kg restafval per inwoner per jaar over.”

Win-win

De Sévaux stelt ook dat het effect op het milieu niet alleen beoordeeld moet worden op grond van de hoeveelheid PMD die overblijft na scheiding. “De proef in Almeerse wijken heeft bewezen dat niet alleen het nascheiden niet alleen meer herbruikbaar PMD opleverde, maar dat ook de scheidingsresultaten van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) enorm verbeterde. Het effect was dus een win-win op meerdere afvalsoorten en alles bij elkaar een enorme verbetering voor het milieu. Dit mooie resultaat werd niet bij HVC gerealiseerd maar met een andere afvalverwerker.” Een ander milieuvoordeel is dat het Almeers afval dichterbij Almere kan worden verwerkt worden dan bij HVC in Alkmaar. “Dat betekent minder transport en veel minder CO2-uitstoot.”