4000 weken

Met veel plezier las ik onlangs het stukje van de heer Beijer (Hoeksteen 29/12) over de korte tijd die we hebben om dromen te verwezenlijken, maar waarom zou je? Leef gewoon het leven en zie maar. Garanties op een leven van 4000 weken zijn er niet, waar gaat het over? Een mens heeft niet zoveel nodig; ook mijn wekker gaat elke dag om 05.30, vijf, soms zes maandagen in de week. En toch geniet ik van het leven zonder malle dromen en ideeën over dit voor later en dat voor later. Hou toch op met dat geleuter, daar worden banken en verzekeringsmaatschappijen en de postcodeloterij schathemeltje rijk van. Later bestaat niet, later is nu. Leef en geniet van wat je hebt. Hetzelfde geldt voor dat malle begrip “geluk”. Geluk blijf je maar achteraan rennen, net als de gouden pot aan het eind van de regenboog. Dus: leef het leven en geniet van de gegeven momenten nu. Om met de woorden van Nico Haak te spreken: “die laatste jas die heeft geen zakken.“

Henk Klaassen

Gemeentepolitiek

Vertrouwen is de basis van een goede samenleving. Dat geldt ook voor de gemeentepolitiek. Wij, kiezers, hebben ons vertrouwen aan de gemeenteraad en wethouders gegeven om de stad op een eerlijke en gelijke manier voor ons te besturen. Ook in de gemeente is gelijke behandeling van iedereen de basis van vertrouwen. Dit mis ik nogal eens bij onze gemeente, geen vergunning bij de Floriade, niet vooraf kijken of bouwwerken voldoen aan vergunning-eisen, was de vraag vanuit de Floriade, want dan stagneert het werk te veel. Heeft de gemeente daarmee ingestemd? Hieruit blijkt dat de organisatie niet loopt volgens de planning. Is de organisatie met alle wisselingen van directieleden nog capabel voor de voorbereiding van dit evenement? Geheimzinnigheid bij de eventuele verkoop van hoogbouw in het stadscentrum draagt niet bij aan het vertrouwen, evenals de geheimzinnigheid over bouwplannen voor een datacenter. Het vertrouwen in en het imago van de gemeente loopt door dit soort voorvallen bij veel inwoners hard achteruit. Er zal door ons gemeentebestuur hard moeten worden gewerkt  om het vertrouwen van de inwoners weer te verdienen. Ik hoop van harte, dat ze daar nu hun energie in gaan steken.

O. Nieuwenburg

Floriade

Ik ben het niet helemaal eens met de invalshoek van Sam Brusee en J. Vermeer (Lezers Schrijven, 22/12), want het is onwaarschijnlijk dat de ieder van de verantwoordelijken een banksaldo van meer dan 500.000 euro zou hebben. Ik stel daarom voor dat degenen, die er innerlijk van overtuigd zijn, dat de Floriade geen fiasco wordt, publiekelijk besluiten: aan het begin van 2022 ongeveer 10 procent van hun belastbaar inkomen over 2020 beschikbaar te stellen voor het in hun ogen onwaarschijnlijke geval dat de Floriade een mislukking wordt. Over 14 dagen weten we dan, wie van de verantwoordelijken echt in de Floriade gelooft.

Wim van Lint

Prikpost

Ik (77) was samen met mijn vrouw (78) en mijn schoonzus bij de enige prikpost in Almere om een booster te laten zetten. Dan komt je bij de prikpost en dan beland je in een uitgesproken woestenij. Dit dacht men enigszins te camoufleren met ijzeren platen, maar meer dan de helft van het terrein is een grote chaos met kuilen, gevuld met water. Door mijn tijdelijke handicap, een nieuwe knie, loop ik met een rollator en het was een wanhoop om de ingang te bereiken. Ik hoorde een aantal gezonde bezoekers ook al klagen. Door de redelijke drukte wordt je gedwongen je auto op een onmogelijke plaats neer te zetten. Eenmaal binnen is alles prima in orde. De medewerkers zijn erg behulpzaam, het prikken gaat erg snel: kortom een dikke plus. Maar weer naar buiten is het weer "klunen" om bij de auto te komen. Geachte gemeente, zorg er nog even voor dat het terrein in orde komt, al is het misschien niet voor heel lange tijd. Het is een visitekaartje voor Almere. En met de Floriade in het vooruitzicht: dan is dit misschien een goede generale. 

Theo van der Horst, Bewonerscommissie Bomovi

Zwembad

Toch nog mogelijk goed nieuws voor Almere Haven? (ADW 29/12) Het zwembad zou wat mij betreft heel goed in de groene bosrijke omgeving van het kasteel passen. Neem een voorbeeld aan het prachtige Sijsjesberg zwembad in Huizen. Ik kom er heel af en toe als ik toch die kant op moet voor werk. Je waant je gewoon op vakantie daar. Het is ook maar 10 minuten fietsen vanuit Almere Hout. Ergens anders in Almere voelt gewoon oneerlijk. Kunnen we ook vanaf nu alleen spreken over het 'Jasmijnbad´? Dan kan dat in ieder geval niet meer veranderen. 

Daan de Jong 

Burgerparticipatie 

Bewoners van The City, Lake Side en De Smaragd zijn niet betrokken geweest bij de plannen over de bouw van de Hogeschool Windesheim. Laat staan dat zij ook maar enig bezwaar konden maken tegen de bouwplannen en de locatie. In het mistige politieke spel heeft de gemeenteraad in een kort tijdsbestek de stemming over dit bouwplan weten te wijzigen van 21 tegen en 20 voor naar 21 voor en 20 tegen. De gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan. Is het bestemmingsplan zonder openheid van zaken te geven of bewoners hierop te wijzen ineens gewijzigd? Hoe open en eerlijk is dit steekspel verlopen? Wij als bewoners worden in de toekomst alleen geconsulteerd over wat wij belangrijk vinden tijdens de bouwfase, inrichting openbare ruimte en de naam van de campus. Wat een eer. Maar studenten uit Amsterdam en Utrecht die hier in de studentenappartementen komen wonen krijgen wel inspraak. Gelooft u nog in het participatiemodel van en de bezwaarprocedure tegen de gemeente? Ik als bewoner van het Forum niet. Bewoners zijn gefrustreerd, boos en argwanend jegens de gemeente. Het vertrouwen in de gemeenteraad en college van B&W is volledig verdwenen, hoe zou dat nu toch kunnen?

John Kraak

Dierenartsen

partij voor de dieren heeft aandacht gevraagd voor dierenartsen 's avonds en in het weekend. Lees nu in de krant dat er te weinig dierenartsen zijn. Ja ze maken lange dagen van 08.00 - 19.00 uur en helpen onze dieren met liefde. Maar dat er dieren doodgaan omdat ze Amsterdam niet halen of Utrecht dat kan toch niet waar zijn? Almere geeft aardig wat geld aan Cultuur etc etc, dan moet er toch ook een speciale dierenartsruimte ingericht kunnen worden ergens in de stad en evt dierenartsen die bijna klaar zijn met opleiding of net gepensioneerde artsen dat die in tourbeurt diensten overnemen. Over hoeveel dieren in nood hebben we het? Maar ieder dier die niet de zorg kan krijgen is teveel. Wij mensen hebben toch een zorgplicht?
Hoop dat dit item niet gemakshalve in de prullenbak belandt

mevrouw Doornweerd

Gemeente Almere.

Soms stel ik mezelf wel eens de vraag ‘Heeft de gemeente Almere zelfstandige wethouders, of zijn het Siamese tweelingen van hun partijgenoten in Den haag en staat bij hen het liegen, bedriegen, het ontkennen en het geheugenverlies net zo hoog in het vaandel’? Ik dacht altijd dat wethouders, zowel financieel als inhoudelijk verantwoording dienen af te leggen aan de gemeenteraad en met hun goedkeuring handelen. Echter gezien de jaknikkers verhoudingen binnen de gemeenteraad zal daar weinig aan veranderen.
Dit alles maakt dan ook weer eens op een zeer pijnlijke wijze duidelijk dat de bewoners van Almere worden gegijzeld en opdraaien voor de gecreëerde financiële puinhoop en corrupte ontwikkelingsplannen zoals daar zijn: De Floriade miljoenen overschrijding, het asociale parkeerbeleid bij het Flevoziekenhuis en het op een achterbakse wijze ontwikkelen van een datacentercluster aan de rand van de eilandenbuurt.
De enige manier om hier vanaf te komen is door het complete wethouderskliekje in maart 2022 tijdens de gemeenteraadverkiezingen weg te stemmen en voor de lokale politiek te kiezen.

Gerrit Mouw, Landgoederenbuurt 

Kans op betere toekomst

Met moed en vertrouwen gaan wij het Jaar 2022 in. Er zijn vele redenen om blij te zijn! Een van de redenen is dat voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar, met een afstand tot de arbeidsmarkt, een kans wordt geboden op een betere toekomst. In het artikel van onze krant van 29-12-2021, lezen we: “Met een traject op maat worden zij ondersteund en geactiveerd om weer terug te keren naar school of werk. Jaarlijks stromen zo’n vijftig jongeren succesvol uit.” Als je leest hoe zorgvuldig medewerkers van de Almeerse welzijnsorganisatie De Schoor optrekken met deze jongeren, dan word je daar blij van. “Wij leggen de nadruk op wat iemand wel goed doet”. Deze opmerking is voor mij bekend, maar raakte mij diep. Dit is de Preventieve aanpak in ‘optima forma’ en daar moet volop op ingezet worden! Learn2Work, zo heet deze aanpak van de Schoor. Deze aanpak is effectief omdat deze gericht is op de ‘zelfwerkzaamheid van deze jongerengroep’. Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn voor ieder mens noodzakelijk, maar zeker voor deze doelgroep, die vaak, een achterstand heeft tot de arbeidsmarkt. Het lijkt me fantastisch om jonge mensen, die groei en ontwikkeling te laten doormaken, zodat zij eventueel, als ‘ervaringsdeskundigen’ ingezet kunnen worden om voor anderen ook een betere toekomst te kunnen bewerken.
U een gelukkig jaar wensend,

Jo Bosma