Het blijkt dat er veel auto’s op de weg rijden die de  verkeersveiligheid in gevaar brengen. (Foto: Adobe Stock)
Het blijkt dat er veel auto’s op de weg rijden die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. (Foto: Adobe Stock) joyfotoliakid - stock.adobe.com

De meest én minst betrouwbare auto’s

ALMERE - Wanneer je een auto aanschaft, is het wel zo handig om te weten of deze een beetje betrouwbaar is. De Duitse keuringsinstantie Tüv heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en betrouwbaarheid van 9,6 miljoen auto’s. Wat zijn de beste en slechtste modellen? 

Het blijkt dat er in 2021 nog steeds veel auto’s op de weg rijden die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. 17,9 procent van de voertuigen is door Tüv afgekeurd door ‘aanzienlijke’ gebreken. Uit het rapport blijkt dat 0,04 procent van de onderzochte voertuigen überhaupt niet meer de weg op mag. Het gaat in totaal om ruim 10.000 voertuigen met gevaarlijke mankementen waaronder ernstig beschadigde banden, zwaar versleten remschijven of uitvallende remlichten. De meest betrouwbare auto overall is de Mercedes GLC. Deze wagen heeft het laagste percentage storingen in de categorie SUV’s tussen de twee en drie jaar oud. Op de tweede en derde plaats staan de Mercedes B-klasse en Volkswagen T-Roc.

Opel Karl

In de mini-klasse staat de Opel Karl bovenaan. In de categorie stadsauto’s wint de Audi A1 en in de compacte klasse staat Mercedes A-klasse bovenaan. In de middenklasse wint de Mercedes C-klasse. In de mini-klasse blijkt de Hyundai i10 het minst betrouwbaar, gevolgd door de Seat Ibiza in de categorie stadsauto’s. In de compacte klasse behaalt de Dacia Logan de slechtste score, bij de middenklassers is dit de Ford Mondeo. In de categorie SUV’s staat Dacia Duster onderaan.