Praktijkkaarten ondersteunen scholen bij inzet op welbevinden

REGIO – Er zijn twee praktijkkaarten ontwikkeld om PO-, VO- en (V)SO-scholen te ondersteunen bij de inzet van ondersteuningsgelden uit het Nationaal Programma (NP) Onderwijs voor het welbevinden van leerlingen. Deze praktijkkaarten, ‘Duurzaam investeren in welbevinden’ en ‘Welbevinden en gelijke kansen’, bieden scholen handvatten en achtergrondinformatie om met dit thema aan de slag te gaan. 

Het merendeel van de scholen wil dat ook, zo blijkt uit de recente voortgangsrapportage van het NP Onderwijs. De coronaperiode heeft de urgentie hiervan versterkt. Veel scholen willen meer en structurelere aandacht voor welbevinden. Tegelijkertijd maakt de ervaren druk in het onderwijs het lastig om juist nu met afstand naar uw school te kijken en te werken aan een geïntegreerd plan. De praktijkkaart ‘Duurzaam investeren in welbevinden’ biedt concrete handvatten om overzicht te krijgen over wat de school al doet op het gebied van welbevinden en dit verder uit te bouwen.

Gelijke kansen

Niet alle kinderen en jongeren groeien op in een situatie waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Denk aan omstandigheden zoals armoede, chronische stress, ingrijpende gebeurtenissen, gebroken gezinnen, discriminatie en laaggeletterdheid. Voor kinderen die opgroeien in een omgeving met dergelijke risicofactoren is het extra belangrijk dat er aandacht is voor hun welbevinden. De praktijkkaart ‘Welbevinden en gelijke kansen’ biedt handige tools en achtergrondinformatie.

De praktijkkaarten zijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en opgesteld door de Coalitie Welbevinden, bestaande uit de samenwerkende kennisinstituten Pharos, het Nederlands Jeugdinstituut, het NIP (corona expertgroep schoolpsychologen), het NCJ, Gezonde School en het Trimbos-instituut.

Bron: nponderwijs.nl