Bernditha Rijssel-Omusuo . (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bernditha Rijssel-Omusuo . (Foto: Almere DEZE WEEK)

Raadslid ChristenUnie vertrekt vanwege discriminatie

Politiek

ALMERE - Raadslid Berneditha Rijssel-Omusuo stapt per direct uit de fractie van de ChristenUnie en gaat als eenmansfractie verder. Volgens haar maakt de partij zich schuldig aan machtsmisbruik en discriminatie.

Door Marcel Beijer

Volgens Rijssel-Omusuo staat de partij voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid, zorg voor de schepping en geloofsvrijheid. “Maar helaas heb ik bij de ChristenUnie Almere machtsmisbruik en discriminatie ervaren. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. De Almeerse politiek is hectisch en mijn prachtige stad kent grote uitdagingen. Dit vraagt om de juiste prioriteiten, waarbij de basis in Almere op orde moet zijn. De gemeente hoort ten minste taken uit te voeren die direct van belang zijn voor Almeerders.” 

Verkiezingen

Rijssel-Omusuo gaat niet inhoudelijk op haar standpunt in. Eerder stond zij al niet meer op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. “Ik vind het spijtig te constateren, dat er helemaal geen plek is voor mij op de kandidatenlijst van ChristenUnie Almere, die nu bestaat uit 30 kandidaten. Tevens mis ik bij de samenstelling van de kandidatenlijst waardering voor mijn inzet de afgelopen jaren op lokaal en landelijk niveau voor de partij.” 

In een verklaring verwijst het raadslid nadrukkelijk naar Artikel 1 van de grondwet. “Almere is een grote multiculturele stad, waarbij diversiteit en inclusie moeten worden omarmd, zodat alle ‘glazen plafonds’ worden doorbroken voor iedereen. Alleen op deze manier kunnen we samen recht doen!  Al jaren komt in verschillende onderzoeken naar voren, dat de politiek voor veel groepen een onveilige werkplek kan zijn. Het is tijd voor inclusieve vertegenwoordiging op plekken waar belangrijke beslissingen worden genomen, zoals in de politiek.”

Zelfstandig

Rijssel-Omusuo gaat de laatste maanden tot de verkiezingen verder als zelfstandig raadslid, naar eigen zeggen om een signaal af te geven. “Waarbij ik ten eerste mij uitspreek en ten tweede hoop solidair te zijn met een ieder die te maken heeft gehad met onrecht of ongelijke behandeling. Alleen op deze manier doorbreken we taboes.”