Goed kunnen horen is voor elk mens cruciaal. (Foto: aangeleverd)
Goed kunnen horen is voor elk mens cruciaal. (Foto: aangeleverd)

‘Mijn vrouw kan weer goed horen dankzij een cochleair implantaat’

ALMERE - Wat doe je als je aan een oor al twintig jaar doof bent, en het andere oor ook steeds slechter wordt qua gehoor? Het overkwam de vrouw van Klaas Lelie. Dankzij een cochleair implantaat (CI) heeft zij haar gehoor voor 83% teruggekregen. Klaas: "Mijn vrouw zondert zich tijdens verjaardagen niet meer af, ze praat weer lekker mee."

Goed kunnen horen is voor elk mens cruciaal. Ongeveer 10% van het aantal inwoners in Nederland heeft te maken met een slecht gehoor of doofheid. Dit zijn 1,7 miljoen mensen. Een groot deel daarvan komt door lawaaischade. Klaas Lelie vertelt: “Mijn vrouw heeft een CI-traject van anderhalf jaar doorlopen om haar gehoor deels terug te krijgen. Het gehoor van haar ‘goede’ oor (het verstaan van spraak en waarnemen van geluid) was minder dan 33%, maar dankzij een cochleair implantaat is het verstaan van spraak nu 83%. De vreugde is terug, dankzij het elektronisch medisch apparaat dat geluiden weer hoorbaar maakt: een cochleair implantaat (CI)."

Klaas vervolgt: "Mijn vrouw werd in de afgelopen jaren steeds slechthorender. Als ik heel goed articuleerde kon zij aardig liplezen. Maar het werd moeilijker. Ze begon zichzelf af te zonderen en leefde in stilte. De audicien adviseerde een traject voor een CI in te gaan. Wij dachten: wat is een CI? We besloten een afspraak te maken met de KNO-arts."

Spraak verstaan

"Al bij het eerste gesprek zei de KNO-arts dat mijn vrouw een goede kandidaat was voor een CI. Hij legde uit: “De haarcellen in het slakkenhuis zijn beschadigd. Een cochleair implantaat maakt het mogelijk het geluid over te brengen naar de gehoorzenuw; het stelt je in staat om weer te horen, maar maakt je niet een 'horend' persoon. Je zult spraak beter kunnen verstaan, maar ook geluiden beter kunnen waarnemen.“ In september 2019 startte het traject. Er volgden afspraken met medici voor onderzoeken. Hierna nam de spanning toe: wachten op de definitieve beslissing en het eindgesprek met de audioloog. Klaas: "Het verlossende telefoontje kwam al snel: ‘U komt in aanmerking voor een CI. 

In december 2019 vond de noodzakelijke operatie plaats, inclusief overnachting. Gevolgd door 4 weken doofheid, want de externe processor kan om medische redenen niet direct geplaatst worden. Dit kan pas 4 weken na de operatie." Begin januari 2020 is het dan zover. De audioloog sluit de spraakprocessor aan. "Al direct kan mijn vrouw spraak verstaan. Zij hoort wat de audioloog zegt en we praten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Op straat belt zij met mijn zoon. Ze voeren een kort gesprek. De audioloog vindt het erg bijzonder: het nu al voeren en horen van een telefoongesprek!"

De revalidatie

Klaas: "Vervolgens begint het revalidatieproces. Dit duurt een jaar. Oefeningen met woorden, zinnen en cijfers. Er is weer gelegenheid voor mijn vrouw om te communiceren, zowel face-to-face als in klein groepsverband. Dat is zó fijn!" 

Ga voor meer informatie naar: www.hoormeer.cochlear.com.

CI bij kinderen
Kinderen met een zeer slecht gehoor of waarbij doofheid is vastgesteld, krijgen tegenwoordig al snel (tussen de 7e en 9e maand) een cochleair implantaat. Het is goed voor de spraak- en taalontwikkeling om dit zo vroeg mogelijk te doen.