(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

HoloLens laat specialist op afstand meekijken

ALMERE - Vivium Zorggroep en Velicus gaan vanuit het programma SO-GVA (Specialist Ouderengeneeskunde in toekomstperspectief – Gooi/Vechtstreek/Almere) een praktijkonderzoek uitvoeren met de HoloLens: een soort bril waarmee de arts op afstand mee kan kijken met de verpleegkundige en de cliënt. 

In een toekomst waarbij er meer kwetsbare patiënten op meer (kleine) locaties en zelfs thuis zullen wonen en medische zorg van de specialist ouderengeneeskunde nodig hebben, is de inzet van technologie onmisbaar om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen. Met de HoloLens kan een specialist bij een zorgvraag inbellen en virtueel over de schouder van een zorgprofessional meekijken, die dan de handen vrij heeft om benodigde handelingen uit te kunnen voeren. De specialist kan op afstand ondersteunen bij lichamelijk onderzoeken, eventuele medische handelingen en de extra klinische blik bieden. 

Laptop

De HoloLens is een multi-inzetbaar apparaat dat vergelijkbaar werkt als een laptop en dus net een beetje anders is dan een Virtual Reality bril of smartglasses. Het apparaat projecteert digitale 3D objecten in de eigen omgeving. De gebruiker ziet dus de werkelijke wereld om zich heen, verrijkt met digitale elementen. 

“We zien voor de toekomst zeker een meerwaarde in de kwaliteit van onze medische en verpleegkundige zorg”, aldus Ellen Vreeburg, specialist ouderengeneeskunde en manager behandelzaken GRZ Naarderheem Vivium Zorggroep. “Zo zijn we recent gestart met een pilot met de wondverpleegkundige en vaatchirurg van Tergooi en hoeven onze patiënten niet meer naar het ziekenhuis. In 2021 gaan we verder met het scholen van zoveel mogelijk verzorgenden op de kleine locaties, onze arts-assistenten en SO’s. Ook in het kader van opleiden blijven we de mogelijkheden verkennen.”