Nieuw elektronisch patiëntendossier moet zorg beter maken

STAD CENTRUM - Het Flevoziekenhuis zet in op versnelling van zorginnovatie met vervanging van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Er is een technische overstap gemaakt naar het HiX-systeem van Chipsoft.

Volgens bestuursvoorzitter Anita Arts krijgen de patiënten met het nieuwe systeem meer regie over hun eigen zorgproces. De zorgverleners krijgen op hun beurt meer gebruiksgemak en functionaliteiten die het zorgproces optimaal moeten ondersteunen.  Via een geïntegreerd patiëntportaal kunnen patiënten voortaan zelf eenvoudig online hun afspraken maken, informatie vinden die aansluit op hun zorgvraag en inzage krijgen in de eigen medische gegevens. 

Meer tijd voor de patiënt

Voor de zorgverleners van het ziekenhuis betekent de overgang naar het nieuwe EPD een vermindering van hun registratielast. “Patiënten hoeven minder vaak dezelfde vragen te beantwoorden en zorgverleners hebben meer tijd voor de patiënt”, aldus bestuursvoorzitter Arts die stelt dat de samenwerking met zorgpartners met Chipsoft een impuls krijgt. “Onze intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC en de huisartsen van Zorggroep Almere en vrijgevestigde praktijken, wordt hiermee verder verbeterd.” Zo wordt de uitwisseling van patiëntgegevens bij bijvoorbeeld een verwijzing naar het Amsterdam UMC mogelijk gemaakt en wordt een zorgverlenersportaal met uitgebreide mogelijkheden voor eerstelijns zorgverleners in gebruik genomen.
De uitrol van het nieuwe EPD is naar verwachting uiterlijk 2023 gerealiseerd.