(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Steun- en informatiepunt CLIP/STIP verhuisd naar Danslaan 66

ALMERE – Het Steun- en informatiepunt (STIP) voor de GGZ is op 11 januari verhuisd van de Draaikolk aan de Lekstraat naar gebouw De Dop aan de Danslaan 66. De opening was 12 januari. STIP is onderdeel van de Stichting Cliënten Perspectief Flevoland (ClIP) dat als doelstelling heeft om de emancipatie van mensen met psychische problematiek te bevorderen

Door Robert Mienstra

“Qua gebouw gaan we er zeker op vooruit”, zegt Tonny Koster, coördinator van STIP. “We krijgen op de nieuwe plek beschikking over twee voormalige schoollokalen. Dus onze locatie wordt groter. Op dit moment is het in de Draaikolk erg druk. Dat kan voor onze bezoekers voor overprikkeling zorgen. In onze nieuwe locatie is er meer rust en veiligheid.”

Huiskamermodel

STIP werkt met een huiskamermodel waar het makkelijk binnenlopen is voor de bezoekers. “Mensen komen hier niet voor therapie maar voor een gezellig kopje koffie of thee en een gesprek dat overal over kan gaan. Ook over de problemen van een bezoeker. Ons doel is dat de bezoeker gehoord wordt en begrepen. En indien gewenst ook wordt geholpen om het leven op het goede spoor te zetten”, vertelt Koster. 

Vrijblijvend

STIP is dagelijks geopend voor mensen met een psychologisch rugzakje. “De inloop is vrijblijvend, zonder afspraak, dagelijks van 13.30 uur tot 16.30 uur”, zegt Koster. “Telefonisch zijn we ook bereikbaar voor onze doelgroep.” Juist in deze coronatijd is STIP een belangrijke plek voor de bezoekers. “Het is bijna de enige plek waar onze mensen nog heen kunnen. Een flink aantal komt nu dagelijks omdat verder alles is weggevallen.”

Verbondenheid

STIP organiseert verder lotgenotengroepen. “We hebben tal van gespreksgroepen”, zegt Koster. “Dit met betrekking tot de verschillende psychische ziektebeelden en/of life-events die mensen hebben. Als het nodig is hebben we voor hen ook contacten met behandelaars van zorgorganisaties.”
Daarnaast heeft CLIP/STIP een herstelgroep waarin bezoekers ontdekken hoe een goede manier van leven ontwikkeld kan worden.

Vrijwilligers

CLIP/STIP werkt vooral met vrijwilligers. “Dat zijn vooral ervaringsdeskundigen”, zegt Koster. “Mensen die hier zijn geweest vertellen regelmatig dat ze wat voor anderen willen doen als ze daar aan toe zijn. Juist zij begrijpen de problemen van de bezoekers omdat ze het zelf hebben meegemaakt.” Meer informatie:
036 53 33 572, almere@stip-flevoland.nl of via de website clipggz.nl