De brug verbindt Stichtsekant met Oosterwold. (Archieffoto: Michiel van Raamsdonk)
De brug verbindt Stichtsekant met Oosterwold. (Archieffoto: Michiel van Raamsdonk) Michiel van Raamsdonk

Fietsbrug Waterlandseweg moet dit kwartaal klaar zijn

Algemeen

ALMERE – De fietsbrug over de Waterlandseweg en Hoge Vaart, ter hoogte van de Groene Kathedraal, moet nog dit kwartaal worden opgeleverd. De brug zou eigenlijk al in 2019 klaar moeten zijn, maar door onenigheid tussen bouwer en provincie is de aanleg flink uitgelopen.

De brug wordt aangelegd door het Almeerse bedrijf Reimert Bouw en zou aanvankelijk vier miljoen euro kosten. Het bedrijf kwam met de provincie echter in conflict over de meerkosten van twee miljoen euro die onder meer het gevolg zouden zijn van het verschillende aanpassingen die Reimert moest doen om aan de eisen van de provincie te kunnen voldoen. Zo moesten er bijvoorbeeld vanwege de bodemgesteldheid andere heipalen worden besteld, waarna ook het ontwerp weer moest worden aangepast.

Extra

De extra kosten van twee miljoen euro die met alle aanpassingen gemoeid zijn, leidde vorig jaar tot een gerechtelijke procedure, waarbij de rechter in december stelde dat de provincie de kosten niet aan Reimert hoeft te betalen. Eind 2021 werd ook vastgesteld dat er extra dempers nodig zijn om de brug binnen de trillingsrichtlijnen te houden. Naar verwachting wordt de brug nu dit kwartaal opgeleverd.

Liggerbrug

De fiets- en voetgangersbrug is een 240 meter lange liggerbrug met acht overspanningen. De materialen die gebruikt worden zijn cortenstaal en hout. Cortenstaal veroudert mooi, is goed te hergebruiken, heeft geen afwerking nodig en behoeft vrijwel geen onderhoud. Het hout dat gebruikt wordt voor de brugleuningen en zitbanken is hardhout dat in Almere gerecycled is. Vanaf de zitbanken kan de gebruiker aan de oostkant uitkijken op de Groene Kathedraal. Aan de westkant is een uitkijkpunt in de richting van het Museumbos.