Voor je neus zie je een digitaal meterpaneel. (Foto: aangeleverd)
Voor je neus zie je een digitaal meterpaneel. (Foto: aangeleverd)

Test Fiat Tipo SW

Een blik voor hightech is ook niet alles…

Door Rob van Ginneken

ALMERE - Een forse stationwagen met het prijskaartje van een leuk aangeklede Polo. Ze zijn er nog. Actueel voorbeeld is de gefacelifte Fiat Tipo SW. Een veelzijdige en comfortabele auto voor niet gek veel geld. 

Vandaag de dag krijgen veel nieuwe automodellen een hoogwaardige afwerking en een blik vol geavanceerde snufjes mee. Helaas hangt daar een prijskaartje aan. Gelukkig zijn er ook betaalbaarder alternatieven. Dacia is een treffend voorbeeld, maar nu trekt ook de gefacelifte Fiat Tipo SW de aandacht. De opvallend ruime stationwagen is er vanaf net boven de 23 mille. Daarvoor heb je een keurige middenklasse stationwagen voor de deur staan. Een kloeke 457 centimeter lang.Hij valt niet onder het hoofdstuk ‘strak design’ maar met zijn laten we zeggen ‘ingetogen klassieke elegantie’ kun je met de Tipo SW echt keurig komen voorrijden. Dat enorme Fiat merkteken valt nogal op, maar verder niks mis mee. Dat geldt net zo voor zijn interieur. Daar zijn de bekledingsmaterialen opgewaardeerd en krijg je bovenop het zwierig vormgegeven dashboard twee beeldschermen. Centraal staat het aanraakbeeldscherm voor het infotainmentsysteem en voor je neus zie je een deels digitaal meterpaneel. Je kunt het met je smartphone verbinden. Toch nog snufjes dus.

Veelzijdig karakter

De SW is twee decimeter langer dan de hatchback en dat wordt helemaal ingezet voor de bagageruimte. Die meet een fikse 550 liter. Binnenin vind je grote en comfortabele stoelen met extra zijdelingse steun. Zit prettig, maar een bochtenpakker is hij niet. Het accent ligt op rijcomfort. Ook achterin kun je ruim zitten. Veelzijdigheid is troef.De bediening scoort punten. Het werkt logisch en veel van die toetsjes heb je voor je neus op het stuur. Een pluim waard. De Tipo SW is alles bij elkaar geen higgtech hoogvlieger, maar moet het vooral hebben van zijn ruimte en rijcomfort. Fiat laat in dit geval de elektrificatie even voor wat het is en laat hun nieuwste driecilinder ‘solo’ werken. Lees: een turbo 1-litermotor met 100 pk en een uitstekende 190 Nm trekkracht. Dat komt goed uit, want hij wordt met een vijfbak geleverd en souplesse is dan nooit weg. Zijn topsnelheid van 190 en zeker ook het maximumtrekgewicht van 1.500 kilogram zijn indrukwekkend. Ons testverbruik lag rond de 1 op 14, dus het motortje moet hard werken.

De bekledingsmaterialen zijn opgewaardeerd. (Foto: aangeleverd)
Een opvallend ruime stationwagen. (Foto: aangeleverd)