(Foto: Chris Pennarts)
(Foto: Chris Pennarts) COPYRIGHT Chris Pennarts

Werkzaamheden TenneT over de helft

ALMERE - De vier aannemers, betrokken bij de opwaardering van de hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad zijn volop aan het werk. Elekotromontaj, Qirion en Enprom vervangen de geleiders, Dura Vermeer is bezig met de fundaties van de masten. De werkzaamheden zijn over de helft!

De hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad kent een aantal bijzondere uitdagingen. Allereerst loopt de verbinding door een aantal woonwijken in Almere en langs een industrieterrein in Lelystad. Er staat dus veel bebouwing omheen. Dat zorgt voor mooie plaatjes, maar het is er ook drukker dan in niet bebouwde gebieden. Er is dus extra aandacht voor de omgeving. In zowel persoonlijke communicatie, afspraken over werktijden en omleidingsroutes als in bebording op straat.
Eerder al werden de geleiders boven de A6 vervangen. Dan is gedaan met een ‘rollengordijn’. Dit is een soort gordijn/net dat onder de geleiders is gehangen. Dit voorkomt dat dingen naar beneden kunnen vallen. Daarom hoeft de snelweg niet afgesloten te worden. Ditzelfde soort gordijn is ook gebruikt bij de het spoor en de A6 bij Muiden.

Vervolg

De aannemers zijn alweer gestart aan de andere kant. In het voorjaar hangen overal nieuwe geleiders. Dan moeten er nog wel werkzaamheden op de grond uitgevoerd worden. Eind 2022 zijn de meeste werkzaamheden klaar en kan er meer stroom vervoerd worden over de verbinding.