BSC Almere is weer een gezonde club

FBK SPORTPARK - BSC Almere heeft ondanks Corona een goede tijd achter de rug. Daar waar andere verenigingen in deze, moeilijke periode terugliepen in ledenaantal, groeide de Almeerse Honk- en Softbalvereniging met zeker 75 leden. Maar er zijn nog meer redenen om deze vereniging eens in het zonnetje te zetten. Het is weer een gezonde club.

Door Henk Mathlener

Het honk-en softbal is al in Almere sinds 1983 middels de oprichting van de vereniging Polmerians en startte op Sportpark Klein Brandt. In 1990 verhuisde de vereniging naar het Fanny Blankers-Koen sportpark. waar het werd omgedoopt in BSC Almere’90. In de daaropvolgende jaren liep door allerlei redenen het ledenaantal van 500 terug naar iets boven de 200. Er moest dus wat gebeuren bij de vereniging en met de komst van de nieuwe voorzitter Frank Groen, ongeveer anderhalf jaar geleden, is dat zeker ingezet. De enthousiaste voorzitter speelde als jongeling bij grote hoofdklassers als De Spartaan, Haarlem Nichols, Amstel Tijgers en Unique Giants. Via-via kwam hij bij Almere ’90 waar hij na diverse coachfuncties de voorzittershamer overnam.

Niet vanzelf

Dat is niet vanzelf gegaan. "Toen ik een jaar of 19 was, werd ik benaderd door ‘good old’ Bertus Tromp of ik in Almere wilde komen spelen", zegt Groen. "Op die leeftijd zag ik dat niet zitten en vertelde hem dat ik zo lang mogelijk in de hoofdklasse actief wilde blijven spelen. Maar in zijn nadagen beloofde ik hem dat ik ooit naar Almere zou komen en aan de slag zou gaan bij de club."
 Dat gebeurde in het jaar 2000. Het nieuwe bestuur dat in 2020 aantrad ontwikkelde een gedegen beleidsplan. Ook moest een flinke schuld worden weggewerkt, werd er geen geld meer uitgetrokken om spelers te lokken, kwamen er (social media) acties om nieuwe leden binnen te halen, zette de vereniging in op  een goed en veilig sportklimaat en  werd het complex aangepakt.

Groei

"Vanaf dat moment groeide het aantal leden tot over de 300 en nu hebben we zelfs een compleet nieuw honkbal  Heren 1 en Junioren 1 team", zegt Groen. "Natuurlijk hebben al onze plannen en het gekozen beleid ook leden gekost, want niet iedereen is tevreden met de nieuwe ideeën en zienswijze. Maar de schuld van 150.000 euro is weggewerkt, het park is met led-verlichting verduurzaamd en de goede oude sfeer is weer helemaal terug,"
En al deze topprestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo kwam wethouder Julius Lindenbergh langs om te kijken hoe de club dit alles, zonder aan te kloppen bij de gemeente, heeft gerealiseerd. Ook werd BSC Almere gekozen tot vereniging van het jaar en kreeg men uit handen van technisch directeur Tjeerd Smeets van de KNHSB een eervolle Club Award uitgereikt. Groen: “Dat is natuurlijk de kroon op al ons werk. En dan zijn we er nog niet, want we hebben nog ideeën genoeg en we vieren ons 40-jarige bestaan. Er liggen nog feestjes in het verschiet”