Bewoners Parkwijk overhandigden vorige week handtekeningen tegen komst jongerenwoningen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bewoners Parkwijk overhandigden vorige week handtekeningen tegen komst jongerenwoningen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Quotum zorgwoningen in gevaar door weerstand’

Wonen

ALMERE - Verschillende organisaties waarschuwen de gemeenteraad in een brief dat er meer bouwlocaties in de stad nodig zijn om het afgesproken quotum van 250 zorgwoningen volgens afspraak te kunnen bouwen. De weerstand tegen bouwen in het groen zorgt voor vertraging.

Door Marcel Beijer

De brief is geschreven door directeur Arjan Deutekom van woningbouwvereniging GoedeStede, mede namens De Alliantie, Ymere,  Zorggroep Almere, Triade Vitree, Leger des Heils, Kwintes, De Schoor en een aantal kleinere organisaties. De organisaties zien met lede ogen aan hoe het ene na de andere inbreidingsplan op weerstand van omwonenden stuit. “De gemeenteraad heeft afgesproken dat er 250 woningen moeten komen. Dat is een haalbaar, maar ook ambitieus streven dat alleen gehaald wordt als er de nieuwbouw ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.”

Belangen

De organisaties hebben begrip dat omwonenden voor hun belangen opkomen. “Het zijn moeilijke dilemma’s en de gemeenteraad is bij uitstek de juiste plek om die discussie te voeren”, stelt Deutekom. “Je ziet ook dat bijvoorbeeld in de Waterwijk en de Boomgaardweg veel omwonenden komen inspreken. Maar al die duizenden mensen op de wachtlijst kunnen hun stem niet laten horen.”

Groenbehoud

Volgens Deutekom hebben ook de partijen het recht om hun belangen te verdedigen. “Prima als je opkomt voor groenbehoud. En in Pampushout is dat zeker een ingewikkeld probleem. Maar soms lijkt het wel alsof er bij ieder groen geschilderd bankje al weerstand is. Dan zeggen wij: raadsleden hou je rug recht. Maak een keuze: Jullie willen 250 zorgwoningen, zorg dan ook dat er bouwlocaties zijn. Als die er niet komen, dan halen we jullie quotum ook niet. Dat is dan de consequentie.”