Fragment van de opname uit 1984 over het kunstwerk De Energienaald.
Fragment van de opname uit 1984 over het kunstwerk De Energienaald. Stadsarchief ontdekt weer unieke opname in collectie Almere TV

Stadsarchief ontdekt weer unieke opname in collectie Almere TV

Algemeen

ALMERE - Stadsarchief Almere heeft weer een unieke opname ontdekt in de gedigitaliseerde collectie van Almere TV. Er werd een opname teruggevonden uit 1984 over De Energienaald, het 55-meter hoge kunstwerk van Jan van Munster.

Dit kunstwerk is afgelopen week voor de vierde keer verhuisd binnen Almere en staat nu op het terrein van de Floriade Expo 2022. In september 1984 werd het werk voor het eerst geplaatst, toen op het Leeuwardenplein. In de reportage van het Almere TV-programma KCUL vertelt Jan van Munster alles over dit werk. 

Van Munster maakte De Energienaald in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Met het 55-meter hoge kunstwerk wilde de kunstenaar een verbinding maken tussen de hoogbouw en de lagere wijken in de stad. De stalen naald was op dat moment precies tien meter hoger dan het hoogste gebouw in Almere. Het verschil werd aangeduid met een top van neonlicht. Van Munster vertelt dat hij zich kan voorstellen dat bewoners vragen hebben over het werk, dat het werk uitvoerig is doorgerekend met betrekking tot veiligheid en dat het werk op een 18-meter diepe fundering staat. 

Stadsarchief Almere liet in samenwerking met Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bijna 1000 uur opnamen van Almere TV digitaliseren. Deze staan sinds december 2021 online. Lees hier meer over op stadsarchief.almere.nl