Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) betuigde spijt voor zijn uitspraak 'geen moer'. (Foto: aangeleverd)
Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) betuigde spijt voor zijn uitspraak 'geen moer'. (Foto: aangeleverd)

Floriadewethouder moet beter communiceren

Algemeen

ALMERE – Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) overleefde op de Politieke Markt van afgelopen donderdag een motie wantrouwen die de PVV had ingediend. Met 34 stemmen tegen en 11 voor werd de motie verworpen. Toch bleef er een grauwsluiter na de raadsvergadering over.

Motie van wantrouwen verworpen

Door Robert Mienstra

De PVV diende de motie in omdat wethouder Hoek volgens hen de raad onjuist en niet had geïnformeerd. “De wethouder heeft gewoon gelogen”, stelde fractievoorzitter Toon van Dijk. De zaak draaide om de argumentatie om een liquiditeitsfacilitering van 10 miljoen beschikbaar te stellen voor calamiteiten en onvoorziene gebeurtenissen waardoor de Floriade BV niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Van Dijk beargumenteerde dat in de notulen van de Raad van Commissarissen van de Floriade BV stond dat Floriadedirecteur bij zijn benoeming tot bestuurder van de Floriade kenbaar had gemaakt dat een bestuursaansprakelijkheidsverzekering met een dekking van minimaal 10 miljoen euro een voorwaarde is waaronder de benoeming geaccepteerd kon worden. “Dat is totaal iets anders dan de wethouder ons heeft voorgehouden. In de raadsvergadering van 9 december zei Hoek dat de facilitering en de bestuursaansprakelijkheid ‘geen moer’ met elkaar te maken hadden.” Dat bleek volgens de wethouder genuanceerder te liggen. 

Spijt

Wethouder Hoek betuigde zijn spijt voor zijn uitspraak dat de zaak ‘geen moer’ met elkaar te maken had. Die was te kort door de bocht geweest. “Bestuursaansprakelijkheid en de liquiditeitsfacilitering zijn twee verschillende dingen die wel met elkaar samenhangen. De voorwaarde van Bakker was het startpunt naar een zoektocht naar financiële dekking van eventuele calamiteiten.”
Hoek zei verder dat Bakker niet meer op zijn voorwaarde bij zijn aanstelling was teruggekomen.

Communicatie

Onduidelijk bleef of de wethouder de raad had moeten informeren over de voorwaarde van Floriadedirecteur Bakker. Die vroeg ook nog eens om een vrijwaring, ook dat was niet naar de raad gecommuniceerd.
Colette Holter (VVD) zei dat het college de communicatie niet goed had aangepakt, maar dat ze de spijtbetuiging van Hoek aanvaardde.
De PVV, Partij voor de Dieren, Respect en AP/OPA stemden voor de motie van wantrouwen. Alle andere partijen waren tegen.
Saillant was de stemverklaring van de PvdA waaruit wel enige twijfel klonk: “De gemeente heeft zich financieel verbonden aan het lot van de Floriade. De discussie rondom de liquiditeit was voor ons onduidelijk en heeft de raad op het verkeerde been gezet. Dat is kwalijk. Tegelijk realiseren wij ons dat het wegsturen van een wethouder grote consequenties heeft in deze belangrijke fase van de voorbereiding. Dit gaat ons te ver en we stemmen tegen de motie van wantrouwen.”