Reactie Vattenfall op Opinieartikel

Wij beseffen dat niemand zit te wachten op een prijsstijging, ook wij van Vattenfall niet. Daarom hebben we de prijsstijging van stadswarmte zoveel mogelijk beperkt proberen te houden. Voor iemand die 28,6 GJ warmte per jaar verbruikt stijgen de kosten na aftrek van de overheidscompensatie met €155,- per jaar (€13,-/maand). De door waakhond ACM gereguleerde warmtetarieven op basis van de aardgasreferentie liggen 25% boven deze tarieven, dat scheelt bijna €550,- op jaarbasis. Wij zijn ons zeer bewust van onze maatschappelijke rol en vinden het belangrijk dat energie voor iedereen betaalbaar blijft. Daarom maken we werk van isoleren om minder energie te verbruiken. En werken samen met initiatieven als Geldfit en vroege signalering vanuit de gemeenten en schuldhulpsanering mocht iemand echt in de problemen komen. Momenteel komt de warmtelevering in Almere vooral uit de gasgestookte elektriciteitscentrales in Diemen. Door de gestegen aardgasprijs wordt ook warmte-inkoop duurder. Voor de verduurzaming én voor de betaalbaarheid gaan we de afhankelijkheid van aardgas afbouwen en nieuwe duurzame warmtebronnen toevoegen zoals zonnewarmte, elektrische boilers op duurzame energie, aquathermie, datacenterwarmte en geothermie. Wij verwelkomen graag alle duurzame bronnen die hieraan bijdragen op het warmtenet in Almere.

Arno van Gestel, Vattenfall Warmte Nederland

Centrum

Het wordt armoede troef met de winkels in Almere. Per 1 april verdwijnt de Bruna winkel en Post NL punt op het Forum. Het is al niet meer mogelijk om pakketjes of brieven meer af te geven of op te halen. Weer een stukje service weg in het centrum, want in heel het centrum is geen PostNL punt meer te vinden. Winkeliers worden weggejaagd door de absurd hoge huurprijzen en kunnen geen rendabele omzetten meer maken. Verpaupering treedt nu al op door de vele leegstaande winkels. Alleen een overvloed aan restaurants een eettenten. Het wordt gewoon sfeerloos in deze stad met al die lege winkels en dat met de komende openstelling van een zeer dure Floriade. Welk winkelbeleid wordt gevoerd in Almere, welke plannen liggen klaar om leegstand te voorkomen en toch een gevarieerd winkelbestand aan te bieden? Heeft het stadsbestuur überhaupt een visie, plannen ontwikkeld of voorbereid om de stad haar hart te laten behouden? Hebben investeerders en projectontwikkelaars en gemeenten alleen maar oog voor geld en moet de middenstand hier nog meer onder lijden. Kunnen inwoners van het centrum nog rekenen op publieke voorzieningen, het lijkt er op van niet!! Bestuurlijk is er veel mis in Almere.

John Kraak

Verdraagzaamheid

“Dit is een pleidooi voor verdraagzaamheid”, schrijft Evamarion Scherrewitz uit de Waterwijk in een ingezonden brief. Op het schelpenpad richting de Vaartsluis wordt zij als fietser regelmatig toegeschreeuwd door voetgangers die van mening zijn dat zij op een voetpad fietst.” Als je dit artikel in ADW leest dan ben je boos. Evamarion doet niets onrechtmatigs. Zij fiets op een pad waar duidelijk wordt aangeven dat zowel voetgangers als fietsers daar gebruik van kunnen maken. Je kunt je voorstellen dat Evamarion zich diep gekwetst voelt en met haar gevoelens op dat moment geen raad weet. Verdraagzaamheid is een vorm van wellevendheid en dus vanzelfsprekend. Ik leerde als jochie van 10 jaar op de Openbare Lagere school, tijdens de 2e Wereldoorlog de Canon: ”Alles wat je leert verdragen is zuivere winst.” Deze woorden en melodie hebben mijn leven gedeeltelijk bepaald. Evamarion moet deze tekst ook eigen gemaakt hebben anders leidt je rechtvaardigheidsgevoel niet tot het nemen van besluiten om daarover in de ‘Pers’ te schrijven en wil ‘op de barricade staan’. Het pleidooi voor verdraagzaamheid zal toch doordringen bij politieke partijen die het in het kader van preventie als speerpunt in hun verkiezingsprogramma zullen opnemen. De Canon meegevend: “Alles wat je leert verdragen is zuivere WINST!

Jo Bosma

Duiventil .

Volgens mij heeft wethouder Hoek (GroenLinks) een veel te grote broek aan met hele diepe zakken, waarin hij heel veel Floriade drek en financiële misstanden kan laten verdwijnen. Zelfs op vijf voor twaalf blijft hij ontkennen dat de Floriade een financieel fiasco voor alle Almeerse burgers zal worden, en zij straks hun duur betaalde belastinggeld als sneeuw voor de Floriade zon zien verdwijnen. Laten we het dan niet hebben over al de met goed gevulde zakken verdwenen Floriade managers een burgermeester die het hazenpad richting Den Haag kiest. Maar vindt ook dat de raad eens goed in de spiegel moet kijken, hoe is het in godsnaam mogelijk dat een wethouder zoveel macht heeft, zonder enige vorm van verantwoording af te leggen aan de raad? In het hele Floriade traject is nooit verder gekomen dan vragen stellen en dreigementen van de oppositie, iedere keer werd er weer een compromis gesloten en iedere keer werd deze weer door de Floriade commissie onder leiding van wethouder Hoek overtreden. En nu wederom laat men zich met een kluitje het riet insturen en mogen de burgers straks betalen. Weg met dit misselijkmakende bestuur en op naar maart 22 nieuwe kansen en vers bloed.

Gerrit Mouw

Hoek

Het is logisch dat wethouder Hoek gesteund wordt door de hele coalitie. Immers, als hij zou opstappen is er niemand die dit dossier wil overnemen. Daarom zullen ze hem blijven steunen, ook al zijn ze het helemaal met de motie eens. 

Olof Nieuwenburg


Inbreiden

Volgens GroenLinks is het opofferen van groen bittere noodzaak om de woningnood op te lossen en ook vanwege de leefbaarheid. Een onbegrijpelijk strandpunt. Dat zou komen door de harde keuzes die deze partij moet maken, maar in dit geval maken ze overduidelijk de verkeerde keuze. Allereerst is het tekort aan woningen in Almere dermate dat je dat helemaal niet kunt oplossen met inbreiden, er moeten duidelijk nieuwe bouwlocaties ontwikkeld worden om ook maar enigszins het tekort te kunnen aanpakken. Verder hebben onderzoeken aangetoond dat groen in de bebouwde kom juist noodzakelijk is voor de leefbaarheid. Dat kun je met bloemetjes op het balkon en wat graspollen op de daken niet oplossen, parken met bomen en groenstroken zijn onmisbaar voor het welbevinden van de stadsbewoners. Daar komt bij dat verstening van stedelijke gebieden juist zorgt voor opwarming. Stenen gebouwen nemen in de zomer veel warmte op en houden die ook vast, zodat deze dan al gauw soms een graad of 5 warmer kunnen zijn dan de buitengebieden. Daar komt nog bij dat gebouwen bij warmte de airco’s aanzetten. Maar airco’s gebruiken veel stroom die omgezet wordt in warmte en naar buiten wordt afgevoerd. Binnensteden worden daardoor nog meer opgewarmd. Inbreiden is dus uitermate ongewenst. Laten we hopen dat de gemeenteraad deze punten mee in overweging neemt.

Nico Bos, Almere Buiten