De werkgroep wil nader onderzoek. (Archieffoto: Lelystad Airport)
De werkgroep wil nader onderzoek. (Archieffoto: Lelystad Airport)

‘Wonen en gezondheid boven vakantievluchten’

ALMERE – De werkgroep Vlieghinder Almere heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraden van Almere, Zeewolde en naar Provinciale Staten waarin nogmaals wordt aangedrongen op nader onderzoek naar de vliegroutes voor Lelystad Airport. 

Volgens de werkgroep botsen de belangen van het vliegverkeer met de belangen van de toekomstige bewoners van Oosterwold 2, waarover mogelijk dit jaar een beslissing wordt genomen. De werkgroep stelt dat de urgentie van woningbouw snel toeneemt. ‘Wanneer het belang van wonen afgewogen moet worden tegen het belang van vakantievluchten, dan lijkt de beslissing niet moeilijk: vakantievluchten hebben geen prioriteit boven wonen en gezondheid.’ In de brief draagt de werkgroep een aantal argumenten aan zoals piekbelasting in de geluidsoverlast in de vroege en late nachtelijke uren. 

Bocht

Ook wijst de werkgroep op een bocht in een van de vliegroutes die wordt gemaakt boven de A27, nabij de windturbines. ‘De vlieghoogte is daar circa 500 meter, de tiphoogte van de turbines is 220 meter. De manoeuvreerbare ruimte voor vliegtuig is dus maximaal 280 meter’, schrijft de werkgroep die er een ‘potentieel gevaar’ voor een ramp in ziet. ‘Niet voor niets heeft men ooit een hoogtebeperking bedacht van 146,3 meter. Het is heel merkwaardig dat middels een vergunning deze meters opeens niet meer relevant zijn. Op zijn minst vereist dit potentieel risico een nader onderzoek.’