Het testteam (Foto: aangeleverd)
Het testteam (Foto: aangeleverd)

Elektrische auto’s te pessimistisch over actieradius

ALMERE - AutoBest en partner VinFast testten vijftien populaire elektrische auto’s letterlijk tot de laatste snik op hun ‘energiehuishouding’. De resultaten van die Eco challenge bleken opmerkelijk. Veel auto’s zijn lang niet ‘leeg’ als de meters dat wel dreigend beweren. Ook vergt het vaak meer energie om ze te laden dan je aan de hand van hun accucapaciteit zou denken.

Over meerdere dagen werden vijftien elektrische auto’s op hetzelfde parcours getest met een rotatiesysteem van de rijders. Zo voorkom je een foutmarge door hun rijstijl. Uiteraard werd gekeken naar het echte energiegebruik en de werkelijke actieradius. Maar ook naar het laden, de laadsnelheid en bijvoorbeeld ook hoeveel kW’s het vraagt om een auto vanaf volledig leeg weer helemaal op te laden. Bijzonder leerzaam. Zo blijkt de gangbare angst om met een lege accu stil te vallen overdreven. Alle vijftien auto’s hadden met hun ‘energiemeter op nul’ nog een aardige range beschikbaar. De top-3 zijn daarbij de Nissan Leaf, Honda-e en Dacia Spring met respectievelijk 37-, 32- en 31 kilometer ‘leven na de baterijdood’. De VW ID.3 en Cupra Born sluiten de rij met 14 kilometer. Normaal gesproken zat om een laadpunt te zoeken. Overigens blijkt die Dacia Spring ook het zuinigst met de stroome: 8,25 kilometer op een kWh. Adat is dus anzienlijk beter dan de hekkensluiter Nissan Leaf: 5,5 kilometer op een kWh.

Leveren ze de beloofde range?

Een hamvraag: halen ze de beloofde actieradius in een praktijktest? Nee dus. Achteraan eindigt de nieuwe Citroën E-C4 met ruim een kwart minder échte range – dat scheelt 90 kilometer. De auto’s die juist heel hoog scoren zijn de Dacia Spring, Kia e-Niro en Hyundai Kona met respectievelijk 98,6, ruim 95 procent en ruim 92 procent van hun beloofde actieradius. Bijna perfect dus.De auto die het minst ver kwam in de diverse testsessies is de Honda-e. Die hield het bij 174 kilometer echt voor gezien. Verrassend detail voor je kosten is de benodigde energie voor het laden. Kennelijk gaat er tussen laadpunt en de accu heel wat verloren. De beste deelnemer (Volkswagen ID.3) scoort redelijk met 6 procent extra en de hekkensluiter is de Honda-e met 27 procent extra. Lees: laden kost vaak een paar euro meer dan je verwacht.

Ecotest beproefde 15 elektrische auto’s en reed die helemaal leeg. Duwen naar de laadpaal dus. (Foto: aangeleverd)