Laura Riechelman:
Laura Riechelman: "Maak onrust in gezin bespreekbaar.". (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Maak spanningen bespreekbaar’

Bewaar rust in het gezin tijdens corona

Door Robert Mienstra

ALMERE – Hoe ga je om met spanningen in het gezin tijdens deze coronatijd? Voor ouders en kinderen is het niet altijd even makkelijk. Gezinscoach Laura Riechelman krijgt er regelmatig mee te maken in haar werk. “De-escaleren, daar gaat het om. Ouders kunnen dat zich zeker eigen maken, waardoor het in het gezin beter gaat”, zegt Riechelman.

“De quarantaine-regels zijn versoepeld, maar toch zal een aantal kinderen nog steeds niet naar school kunnen”, zegt Riechelman. “Dat kan door corona zijn, maar ook doordat er te weinig onderwijspersoneel is waardoor klassen naar huis worden gestuurd.” Spanning in het gezin is vaak het gevolg: ouders worden gestrest en kinderen worden dwars als ze steeds thuis zitten.

De-escaleren

“Ouders krijgen meer en meer last van hun innerlijke criticus. Die zegt dat alles strenger moet, alles moet van jezelf”, zegt Riechelman. “Die innerlijke criticus wil je beschermen en die bepaalt de verwachtingen die je van je kinderen hebt. Die kunnen daardoor veel te hoog oplopen.”
De gezinscoach geeft de ouders mee om niet meteen op de onrust van de kinderen te reageren, maar eerst te kijken wat die voor effect op de ouder zelf heeft. ‘Ga ik mee in de dwarsheid van het kind, of blijf ik degene die de rust bewaart?’, die vraag moeten ouders zich eerst stellen. “Haal bij spanningen eerst even adem en projecteer je eigen spanning niet op je kind”, adviseert Riechelman. “Benoem vervolgens aan je kind dat je de onrust ziet en maak die daardoor bespreekbaar. Dan voelt het kind zich gehoord en gezien. Dat werkt de-escalerend. Deel ook met je kind dat jij die onrust ook hebt.”

Verwachting

Als de onrust eenmaal besproken is, kan de ouder aangeven wat die van het kind verwacht. Essentieel is te benoemen wat er wél goed gaat met het kind. “Benoem daarbij gewenst gedrag”, zegt Riechelman. “Als een ouder alleen maar roept wat een kind niet mag doen, heeft dat het precies tegengestelde effect.”

Meer informatie: avem-coachpraktijk.nl/