Bijna 100 ongelukken op de Evenaar in 2 jaar. (Foto: HV Almere)
Bijna 100 ongelukken op de Evenaar in 2 jaar. (Foto: HV Almere)

Evenaar misschien wel helemaal anders inrichten

Algemeen

‘Evenaar misschien wel helemaal anders inrichten’

Door Robert Mienstra

ALMERE - De Evenaar moet snel veiliger. Dat stelden de VVD en Partij voor de Dieren op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. De meeste partijen waren het daarmee eens. Ook wethouder Julius Lindenbergh stond niet onwel willig tegenover het plan: “Misschien kunnen we dit jaar kijken of de Evenaar een stuk creatiever op de schop kan in plaats van kleine maatregelen nemen.”

In de oorspronkelijke plannen van het college zouden er dit jaar een paar maatregelen genomen kunnen worden, zoals het verbreden en kleuren van het fietspad, het aanleggen van busvriendelijke drempels en het uitbreiden van het voetpad. In 2025 zou er dan gekeken kunnen worden naar de kruising Spectrumdreef – Atlasweg. Daar zouden dan een aantal doorsteken kunnen verdwijnen. Dat laatste zou dan weer onvoordelig voor de buurtbewoners kunnen zijn. “Die moeten dan omrijden om op de tegenoverliggende rijbaan te komen”, zei de wethouder.
Een ander nadeel van het naar voren halen van de maatregelen uit 2025 is dat alle ingrepen zo kort op elkaar komen te zitten, dat de participatie met de omwonenden lastig wordt. Bovendien zouden andere projecten in Almere dan in het geding komen. Maar het naar voren halen van die maatregelen is wel mogelijk.

Gemiddeld veilig

De wethouder had een luisterend oor naar de motie. “Almere is landelijk gezien heel verkeersveilig”, zei hij, “de Evenaar scoort daarin naar Nederlandse standaard gemiddeld veilig. Feit is wel dat de aanleg van de Evenaar uiteindelijk minder goed uitgepakt heeft in vergelijking met andere wegen in Almere. De Evenaar had nooit zo aangelegd mogen worden.” In de afgelopen twee jaar waren er ongeveer honderd ongelukken op de weg.
De wethouder beloofde dat er dit jaar nog gekeken gaat worden of er een beter alternatief kan komen voor de weg, “We moeten dan out-of-the-box gaan denken en kijken of zo’n plan te realiseren is zodat fase twee in 2023 niet hoeft.” De partijen konden zich in deze gedachtegang vinden.

De raad vergadert de komende weken verder over het verkeersveiliger maken van de Evenaar.