De ontwikkeling van het gebied is al veel verder dan op deze foto (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
De ontwikkeling van het gebied is al veel verder dan op deze foto (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Herontwikkeling Stationsgebied ondanks tegenslagen op schema

Algemeen

STAD CENTRUM – De herontwikkeling van het Stationsgebied ligt op schema, ondanks verschillende tegenslagen, zoals corona. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad.

De werkzaamheden zijn veelomvattend. Zo krijgt het station een nieuwe en grotere hal, twee moderne fietsenstallingen, heringerichte perrons, renovatie van de perronkap en de verfraaiing van het busstation. Tegelijkertijd worden ook het Stationsplein en Mandelaplein heringericht, wordt het Spoorbaanpad verbeterd en de kantoren van Station Offices omgebouwd tot woningen.

Volgens het college lopen alle werkzaamheden op schema. Bij de start van de Floriade zal het gebied ‘een aansprekend visitekaartje zijn voor onze stad’. Wel zullen er nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden, maar daar zal het publiek minimaal hinder van ondervinden. De gelijktijdige aanpak van al deze werkzaamheden maakte het project complex, zo laat het college weten. Een tegenvaller in het ene project veroorzaakt onmiddellijk een effect in het naastgelegen project. En ondertussen moest het station en het gebied eromheen blijven functioneren.

Coronacrisis

De coronacrisis had ook een flinke impact op de werkzaamheden, schrijft het college. Er was forse personele uitval, problemen met leveringen van bouwmaterialen. Ook in de openbare ruimte (Mandelaplein, Stationsplein) traden uitvoeringsproblemen op met kabels en leidingen en rioleringswerkzaamheden. Daarnaast zaten in het ontwerp van het station een aantal onnauwkeurigheden en ontwerpfouten, die herontwerpen vereisten. Toch komt de deadline met de huidige inzichten niet in gevaar. 

Effecten beheersbaar

Door dit samenspel van factoren heeft de hoofdaannemer gedurende het gehele uitvoeringstraject herhaaldelijk zijn planning moeten bijstellen. ‘Maar met grote inspanningen van alle partijen zijn de effecten hiervan tot een overzichtelijk en goed beheersbaar niveau teruggebracht.’

Het college houdt wel een slag om de arm: nieuwe tegenvallers in de uitvoering en aanvullende coronamaatregelen kunnen voor vertraging zorgen. ‘Ondanks alle uitdagingen, blijft het project naar verwachting binnen budget’, aldus het college. ‘De post onvoorzien en de risicobuffer zijn hiervoor ingezet en zullen vrijwel in zijn geheel worden benut. Ingediende meerwerkkosten worden daarbij zeer kritisch beoordeeld. Ook het projectonderdeel herinrichting Mandelaplein Stationsplein blijft naar verwachting binnen beschikbare budget.’