Toos: 'Haal dit werk uit de taboesfeer' (Foto: Almere DEZE WEEK)
Toos: 'Haal dit werk uit de taboesfeer' (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Ik heb eens een pistool tegen mijn hoofd gekregen’

Algemeen

ALMERE – Ze weet niet of Almere inderdaad de ‘hoofdstad van de thuisprostitutie’ is, maar dat er zeer veel thuiswerkende sekswerkers in de stad actief zijn staat buiten kijf. “Daarom is het heel belangrijk dat er een erkenningssysteem komt. Prostitutie is legaal werk. Het moet uit de taboesfeer, zo’n erkenningssysteem is daarbij essentieel.”

Door Marcel Beijer

Ze wil niet herkenbaar met een foto in de krant en ook de naam Toos is gefingeerd. Want ook al is ze inmiddels ruim twee jaar gestopt als sekswerker: ze kan er nooit openlijk voor uitkomen. “Er zit een groot taboe op. Ik heb tegen anderen altijd gelogen over het werk dat ik deed. Op verjaardagen, bij hobbyclubs. Zelfs nu ik gestopt ben moet ik liegen over mijn verleden. ”
De inmiddels 65-jarige Toos zegt dan altijd dat ze nagelstyliste was, of masseuse. “Ik ben begonnen met dit werk omdat ik als alleenstaande moeder de eindjes niet meer aan elkaar kon knopen. Ik dacht er snel geld mee te kunnen verdienen om mijn kinderen te kunnen onderhouden. Dat viel best tegen. De eerste keer dat ik betaalde seks had met een onbekende man heb ik vier whisky’s achterover moeten slaan. Maar het went uiteindelijk, soms zetten mannen je echt op een voetstuk. Ik ben vroeger op school veel gepest en dat deed me dus goed. Ik heb gewerkt in bordelen, privéhuizen en sinds 2003 vanuit huis in Almere. Hier is veel concurrentie, maar niemand kent elkaar. Alles gaat stiekem.”

Taboe

Juist dat is een reden waarom Toos pleit voor een erkenningssysteem. “Het is een belangrijk instrument om dit werk uit de taboesfeer te halen. Dat ook politie, GGD en hulpverleners weten op welke adressen sekswerkers actief zijn. Maar ook om contact te krijgen. Het is heel belangrijk dat sekswerkers met elkaar kunnen praten, want er gebeuren soms enge dingen. Er zijn tijden geweest dat ik me voor de trein wilde gooien. Sommige klanten zijn gewoon pervers. Ik heb zelf eens een pistool tegen mijn hoofd gekregen en toen ik op een dag mijn eigen broer het bordeel als klant zag binnenkomen, was dat ook een schok. Hij wist niet dat ik dit werk deed, ik wist niet dat hij naar een bordeel ging. Alles gaat stiekem.”

Op adem

Nu ze met het werk gestopt is kan Toos eindelijk op adem komen. “Het is zwaar werk, fysiek en emotioneel. Ik heb heel wat werk uit handen genomen van maatschappelijk werkers. Het is lastig om uit die wereld te stappen. Gelukkig heb ik daar begeleiding in gekregen, maar dat lukt niet iedereen. Ook daar zou een erkenningssysteem bij kunnen helpen. Geloof me: in Almere werken veel meer sekswerkers dan je verwacht. Zorg voor erkenning. Haal je neus niet op voor ze. Ze doen heel belangrijk werk en hebben ook begeleiding nodig. Voor mij is het te laat, maar haal dat werk uit de taboesfeer. Alleen daarom is zo’n erkenningssysteem al zo belangrijk.”