Opladen in de regen: kan dat zonder problemen? (Foto: Adobe Stock)
Opladen in de regen: kan dat zonder problemen? (Foto: Adobe Stock)

Elektrische auto en regen

Algemeen

ALMERE - Wanneer je autorijdt heb je vaak met neerslag te maken. Wij beantwoorden de vraag: ‘Moet je met een elektrische auto oppassen met water?’

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Sommige weggebruikers vragen zich af of het wel 100% veilig is om met een elektrische of hybride auto door de regen rijden. Het antwoord: ja, dat kan. Elektrische auto’s kunnen probleemloos door grote plassen rijden doordat de motoren waterdicht zijn. Dat geldt ook voor de batterijen; deze zijn verzegeld. Komt het water tegen het chassis? Rijd dan niet door. Hoe langer de onderkant van de auto in contact komt met water, hoe groter het risico dat er water binnenkomt. Dat geldt uiteraard ook voor auto’s met een verbrandingsmotor. Sterker nog; deze zijn gevoeliger voor ondergelopen wegen en plassen. 

Opladen

Hoe zit het met opladen in de regen? Ook daarvoor gelden geen speciale regels. Raak de kabels in elk geval niet aan wanneer ze nat zijn. Sluit ze daarnaast niet aan wanneer de stekkers nat zijn. Bij een laadpaal gaat de stroom pas lopen nadat elektrische communicatie heeft plaatsgevonden. Bij een kortsluiting zal het laden niet starten en loop je dus geen gevaar om een stroomstoot te krijgen.