Cupra Born biedt extra stijl en dynamiek

Auto

ALMERE - De Cupra Born begon zijn leven een paar jaar geleden als stijlvol elektrisch prototype op de designautoshow van Genève. Die tentoonstelling zelf is inmiddels ‘gesneuveld’, maar de Born is springlevend. Het goede nieuws is daarbij dat hij nog steeds een heel eigen karakter heeft. Veel elektrische auto voor zijn geld en nog aantrekkelijk ook…

Door Rob van Ginneken

Het is nauwelijks een geheim dat de Cupra letterlijk en figuurlijk op het MEB-platform staat dat we vooral kennen van de Volkswagen ID-modellen. Noem het een neef van de ID.3. Daar herken je als je goed kijkt ook best wat van, maar het Spaanse prestigemerk heeft het verder op karakteristieke wijze ingevuld.

Durf en pit

Er is meer aandacht voor design en de Born heeft zo hier en daar een portie extra durf en pit. We reden een donkere uitvoering met koperkleurige accenten en die oogst onderweg best veel belangstelling. Hij staat standaard op speciale lichtmetalen wielen, is decent ‘gespoilerd’ en heeft een aangepast sportief onderstel. Stevig en toch niet té hard.

Leuk detail

Leuk detail is ook dat je achter het stuur met een druk op de knop wat meer comfort of dynamiek in zijn rijeigenschappen kunt kiezen. Gewoon een heel prettig rijdende en net iets extra ‘gepeperde’ auto. Van binnen is gebruikgemaakt van metaalaccent en printjes in het oppervlak van dashboard en deuren. Het tilt de elektrische Born – voor wie het kan waarderen – naar een ander niveau.

Steviger prijskaartje

Goed om te weten is daarbij dat de Cupra Born ondanks zijn wat exclusievere merknaam geen steviger prijskaartje heeft dan zijn gezond-verstand-broeder bij Volkswagen. Hij is er vanaf net geen 37 mille, met een al zeer complete uitrusting. In de geteste extra complete en hoogwaardige design-topversie komt hij op bijna 44 mille. Fijn om te weten: minus 3.350 euro milieusubsidie als je hem privé koopt. Doe je dat wél zakelijk, dan vallen de bedragen trouwens nog plezierig grotendeels in het lagere bijtellingtarief.

Bovengemiddeld dynamisch

Als gezegd voelt de Born mooi solide aan en stuurt hij bovengemiddeld dynamisch. Met zijn 204 pk en enorme elektrische trekkracht gaat de Cupra Born als een speer van de plek. Standaard heb je een 59 kWh accupakket dat goed is voor meer dan 410 kilometer range. Met een - laten we zeggen - iets vlottere testrijstijl en bij koud weer nog altijd ruim 330 kilometer. Noem het een hebbeding!