Staatsliedenwijk

In de Staatsliedenwijk is betaald parkeren ingevoerd. Ik bezoek vaak de P. Lieftinckstraat. In ons lijfblad Almere Deze Week las ik dat er parkeerautomaten zijn geplaatst bij de entrees van de wijk. En dus ga ik op zoek. Ik rijd vanaf Markerkant naar de P. Lieftinckstraat. Een blauw bord meldt dat ik moet betalen. Maar... er is bij deze 'entree' geen parkeerautomaat. Ik rijd door tot de kruising Suurhoffstraat. Ook daar geen parkeerautomaat. Via 14036 vraag ik: “Waar staat in de Lieftinckstraat een parkeerautomaat?" Ik werd doorverbonden. Ik vroeg het voor de tweede keer. Opnieuw doorverbonden. Ik vroeg het de derde keer. Antwoord: “Dat weet ik niet, u spreekt nu met het hoofdkantoor in Den Haag. Daarna werd ik doorverbonden naar iemand van “Parkeerservice Almere”. Ik legde duidelijk uit welke entree ik gebruik. Hij raadpleegde de kaart van de wijk en noemde enige verafgelegen entrees. Ik eindigde het gesprek teleurgesteld.
Vorig jaar kreeg ik een parkeerboete in de Odeonstraat. Ik kon niet betalen want er was geen parkeerautomaat zichtbaar. Via 14-036 kreeg ik de informatie: “Als u parkeert zonder te betalen, riskeert u een boete. Als een parkeerautomaat buiten werking is of ver weg, heeft u geen recht om te parkeren zonder te betalen”. Vanwege die ervaring deed ik bovenstaande zoektocht in de Lieftinckstraat en via 14-036.Lezer, u bent gewaarschuwd….

Roelof Heyser

Evenaar 

Wij wonen al sinds 2004 aan de Evenaar in de flat met de rode balkons. Dit zijn senioren appartementen. Vroeger kon je 's zomers fijn op het balkon zitten, maar nu kun je elkaar niet eens verstaan vanwege de verkeersdrukte en sirenes van de ambulance politie en brandweer wat de hele dag doorgaat. Dan hebben we het nog niet eens over de luchtvervuiling van het verkeer de richels zijn zwart door de uitlaatgassen en dat adem je ook in. Wij als bewoners hebben al jaren geleden bij de gemeente aangegeven dat het te druk is. Er is voor het verkeer geen uitwijkmogelijkheid als er een ambulance of politie met sirenes achter je aanrijdt. En als een voertuig of de bus pech heeft (wat regelmatig voorkomt) kan je geen kant op omdat het eenbaanswegen zijn. Wij hebben al jaren gepleit voor een vrije busbaan maar gemeente vond het niet druk genoeg het viel allemaal wel mee… Je kan allemaal wel door blijven bouwen maar er is geen rekening gehouden met de verkeersdrukte. Hoe noem je dat ook alweer? Regeren is vooruitzien! Maar daar is hier geen sprake van.

I. Schoumans

Vattenfall, ver(w)arming en verkiezingen

In het opiniestuk "Vattenfall" uitgave 26 januari 2022, wordt door Arno Vleugel (PvdA) het Vattenfallmonopolie op de inmiddels 30 jaar oude stadsverwarming bekritiseerd, terwijl de condities van dit debacle zijn geschapen toen mensen nog PvdA stemden. Komen toevallig de gemeenteraadsverkiezingen eraan?
De stadsverwarming is verkocht aan het gepeupel: "het is van ons allemaal", aangedikt met andere mirakels zoals "kostenbesparend" en "goed voor het milieu". Inmiddels cliché.
De aangesloten woningen werden met opzet !! minder goed geïsoleerd en de besparing daarvan (duizenden euro's per woning met minder wooncomfort) werden afgedragen om de installatie van het hele netwerk te bekostigen, naast de overheidsleningen en subsidies. Feitelijk is het stadsverwarmingssysteem betaald door de Almeerse burgers en de overheid. Maar juridisch is het zo geregeld dat inmiddels Vattenfall de eigenaar, exploitant en monopolist is. Zo verdwijnt burgergeld naar een commercieel bedrijf.
Vereniging eigen huis, de Almeerse stichting Niet Meer Dan, Radar en vele anderen hebben, zonder resultaat, de afgelopen 30 jaar geprobeerd de kosten voor de aangesloten woningen te verlagen.
En nu schrijft Arno van Gestel (Vattenfall) dat Vattenfall helpt om de energiekosten te verlagen door te isoleren enzovoorts....

Leen Hogenes

Boomgaardweg

Je bent blij met de positieve uitslag van de Gemeenteraad over de bouw van twee jongerenflats aan de Boomgaardweg. Diegenen die zich tomeloos ingezet hebben om dit te realiseren alle hulde. Zelf weet ik uit ervaring hoe blij je kunt zijn als je voor achterstandsgroepen iets hebt kunnen betekenen. Gelijktijdig voel ik nog steeds de spanningen en pijn van mensen, omwonenden, die door dit soort gemeentelijke keuzes ‘zich niet gehoord wisten’. Argumenten als ‘de buurt gaat achteruit’ en mijn woning wordt straks veel minder waard, waren de meest voorkomen argumenten. Vaak zijn de omwonende mensen betrokken bij de doelgroep, maar roepen toch: “Not in my back yard”, of: “Niet is mijn achter- of voortuin”.
Tegengestelde belangen kunnen zo groot zijn dat je daar voldoende inspanning, tijd en aandacht aan moet geven Vroegtijdig en op de juiste wijze communiceren, voorkomt onnodige spanningen met alle gevolgen van dien. Als men nu, vanuit de Politiek, al bezig is om de volgende locatie: Youri Egorovweg Muziekwijk” aan te wijzen, is dat naar mijn idee geen juiste inzet tot Communicatie. De Omwonende zijn net zo belangrijk als jongeren vanuit de relatieve doelgroep.

Jo Bosma 

Nobelhorst

Problemen rond criminaliteit en veiligheid beteugelen. Het gaat om meerdere zaken. Het gebrek aan veiligheid veroorzaakt door slechte verlichting, onoverzichtelijke kruisingen te hard rijden en zwerfvuil. Hierop kunnen de gemeente en misschien de bewoners zelf ook aangesproken worden. Voor zwerfafval van bouwprojecten zijn er strenge regels, waarop de gemeente moet handhaven. Een “bende” die vernielt en mensen lastig valt is een probleem voor de Almeerse politie. Een waarheid als een koe is de constatering dat het bij het slopen van onderdelen uit en van auto's om een landelijk (waarschijnlijk ook internationaal) opererende, georganiseerde en getrainde bende gaat. Dit zou het kernpunt van de VVD moeten zijn om daarvoor aandacht in Den Haag te vragen. Meer politie wordt al landelijk uitgesproken. De VVD hoeft zich daarvoor nu niet speciaal voor Nobelhorst in te zetten. Voor de VVD, als zij zich toch ergens voor in willen zetten dan is dat het aanspreken van verzekeraars, die een groot financieel belang hebben om deze georganiseerde misdaad te bestrijden. Wat betreft overlast van huurders van woningen van Ymere, daarvoor zullen de buurtbewoners zelf in contact moeten treden met Ymere en de politie. Bij elkaar is de problematiek van Nobelhorst gelijk aan die van heel Almere.

Luuk Helderman

Nobelhorst (2)

Met verbazing las ik het artikel ‘Idylle Nobelhorst is momenteel ver te zoeken’. Het beeld dat wordt geschetst is er een van criminaliteit en vervuiling. Ik wil geen afbreuk doen aan de woede van de door autodieven getroffen bewoners, maar het gaat in mijn ogen te ver om een nachtelijke golf van criminaliteit exemplarisch te stellen voor de staat van Nobelhorst. Natuurlijk is er verbetering mogelijk – waar niet? Maar ik vind het jammer dat er geen aandacht is voor wat Nobelhorst zo mooi maakt. Nooit eerder heb ik ergens gewoond waar buren zo betrokken zijn. De verbinding is groot, en zoveel mensen zetten zich in voor de wijk. Bewoners die groenstroken beplanten en onderhouden. De vrijwilligers van ‘NobelhorstSchoon’ die zwerfvuil opruimen. De buurtschappen die van alles op poten zetten, zoals een Sint Maarten-viering, Halloweenfeest, pubquiz of waterfestijn. Nobelhorstenaren die zoveel organiseren: de Nobelrun, sportclubjes, maar ook ‘schuif maar aan’-etentjes bij bewoners thuis. Ik wil geen beeld schetsen van een idyllisch dorp, want Nobelhorst kent heus z’n problemen. Maar om onze wijk weg te zetten als een Sodom en Gomorra – dat klopt echt niet. De ‘Bende van Nobelhorst’ die in het artikel wordt genoemd, ben ik nooit tegengekomen. Natuurlijk, n=1 en misschien heb ik geluk gehad, maar van onze keuze om onze kinderen te laten opgroeien waar ze heerlijk op straat kunnen spelen, hebben wij nooit spijt gehad.

Mariëtte Middelbeek

Inbreiding

Wat ik gewoon niet begrijp is dat de gemeente niet luistert naar de burgers. Waarom moet er in het weinige groen gebouwd worden? Er is genoeg grond in Poort. Als je naar het Aeres MBO gaat ligt daar nog gigantisch veel grond braak. Waarom wordt er daar niet gebouwd voor jongeren? In Filmwijk hebben we, met succes, een studentenflat kunnen tegenhouden die ze wilden gaan bouwen op het Greta Garboplantsoen. Ik weet dat er woningnood is, maar in bestaand groen bouwen kan echt niet. Eerst was er de smoes om woningen in Parkwijk neer te zetten voor de jongeren uit de buurt die geen betaalbare woning konden vinden. En ineens ging het om dakloze jongeren. De mensen die daar wonen hebben al genoeg overlast van de GGZ verslavingszorg en de Meeregaard. Gemeente, kijk eens verder dan je neus lang is, of ik weet nog iets beter: bouw dit bij jullie eigen woningen in het groen. Jullie moeten he schamen. Er zijn in Maart weer verkiezingen, maar ik stem niet meer. Ze beloven je gouden bergen, maar doen toch waar ze zelf zin in hebben. Dus mensen: let op op wie je stemt. Ze doen toch niets voor je.
Francis Collette, Filmwijk

Vattenfall

Mooi en zielig verkoop verhaal is de reactie van Arno van Gestel van Vattenfall. Bij alles wat Arno opsomt aan “duurzame” warmtebronnen, zoals “Datacenterwarmte” vergeet Arno te melden, dat er voor verduurzaming een HT (hoge temperatuur) warmtepomp speciaal voor bestaande woningen met radiatorverwarming ontwikkeld is. Deze is ontwikkeld in een samenwerking van het kluitje Vattenfall, Feenstra, de Japanse warmtepompleverancier Denso en Solvis. Deze zou zo 1 op 1 een aansluiting op het warmtenet kunnen vervangen. De prijs van deze HT warmtepomp zou vergelijkbaar zijn met die van de andere warmtepompsystemen en zou midden 2022 beschikbaar komen. Een ontwikkeling van Vattenfall zelf, die er voor kan zorgen, dat iedereen lokaal zelf zijn warmte opwekt. Niets hierover van Arno, of op de site van Vattenfall. Waarom? Elke warmtepomp die stadswarmte kan vervangen is een afnemer minder. Ons belang is geen Vattenfall belang. Ook op te merken, dat Vattenfall in hun warmtetarieven de hoge gasprijs voor kleinverbruikers mag rekenen, terwijl zij zelf gas tegen de goedkopere tarieven voor grootverbruikers inkopen. Helaas zitten wij niet meer dan in het Almeerse warmtenest vast.

Luuk Helderman