Bomenkap in het Decemberpark (Foto: aangeleverd)
Bomenkap in het Decemberpark (Foto: aangeleverd)

Essentaksterfte treft ook Decemberpark

SEIZOENENBUURT – De essentaksterfte heeft voor een forse uitdunning van het Decemberpark geleid. Bewoners maakte zich zorgen om de kaalslag in het gebiedje tussen de Seizoenenbuurt en het centrum van Buiten. 

Een bewoner klaagt dat in het park ieder jaar grote hoeveelheden bomen worden gerooid ‘zonder rekening te houden met planten, dieren en omwonenden die recreëren in het groen’. Er worden volgens hem onvoldoende bomen teruggeplaatst die ook nog eens te klein zijn. ‘Het lijkt de plaatselijke politici, die mogelijk in andere wijken met veel meer groen wonen, kennelijk niets te kunnen schelen’, laat de bewoner weten.

Essentaksterfte

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er gekapt wordt in het park, maar dat dat eigenlijk voor de hele strook van het Meridiaanpark geldt, zowel in de bosvakken als de boomstructuren van de aanliggende paden. Dat heeft alles te maken met de essentaksterfte die elders in de stad ook al tot bomenkap leidde. “In verband met die boomziekte zijn nu in enkele bosvakken de zieke essen verwijderd. Deze bosvakken worden weer opnieuw ingepland met diverse bomen en bosplantsoensoorten. De eikenstructuur langs het Semesterpad wordt aangevuld met verschillende boomsoorten, zoals Kastanje, Linde, Els en Hollandse fladder Iepen.”