Stijging woninginbraken en straatroven

ALMERE – Veel traditionele vormen van criminaliteit zoals woninginbraken, bedrijfsinbraken, winkeldiefstal, verkeersmisdrijven en vernielingen namen af in de eerste helft van 2021. Maar het aantal woninginbraken en straatroven steeg weer in de tweede helft van 2021.

Cybergerelateerde criminaliteit liet, net als elders in Nederland, in de eerste helft van 2021 een verdere stijging zien, maar daalde in de tweede helft van 2021. Voor een goede duiding is het belangrijk te melden dat afgezet tegen het aantal inwoners de totale geregistreerde criminaliteit in Almere al jaren lager ligt dan gemiddeld in de grote steden.

Dit alles blijkt uit de Voortgangsrapportage Actieplan Veiligheid 2019-2022 die het college over het jaar 2021 heeft vastgesteld. De voortgangsrapportage beschrijft de ontwikkeling van de criminaliteitscijfers in Almere en het uitgevoerde veiligheidsbeleid in de periode januari tot en met december 2021. Het veiligheidsbeleid is erop gericht de criminaliteit en overlast in de gemeente tegen te gaan en de veiligheidsbeleving van inwoners te verbeteren.