De Almeerse zorgreservist Astrid met haar speldje van de Nationale Zorgreserve op haar uniform. (Foto: aangeleverd)
De Almeerse zorgreservist Astrid met haar speldje van de Nationale Zorgreserve op haar uniform. (Foto: aangeleverd)

Zorgreservisten inzetbaar in crisissituaties

Algemeen

ALMERE – Verpleegkundige Astrid is gepensioneerd, maar waar nodig springt zij bij. De Almeerse heeft zich aangemeld als zorgreservist, wat betekent dat zij stand-by staat in geval van crisissituaties. “Het zorg verlenen zit nu eenmaal in mij en het blijft een geweldig vak”, vertelt zij.  

Door Petra Onderwater

Uit betrokkenheid hebben veel voormalige zorgmedewerkers zich gemeld als zorgreservist. “In deze regio zijn het er 26, maar er zijn er nog veel meer nodig”, benadrukt Silvia van Gaal. Als voormalig zorgprofessional werkt zij nu als community manager bij de Nationale Zorgreserve. Dat is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Regionale community’s

De Nationale Zorgreserve bouwt regionale community’ s van zorgprofessionals op die klaar staan in crisistijd. “Ik ben in 1970 gestart als verpleegkundige in het Militair Hospitaal in Utrecht en twee jaar geleden zat ik 50 jaar in het vak”, vertelt Astrid. “Inmiddels ben ik gepensioneerd, maar ik ben op oproepbasis aan de slag gegaan bij het Flevoziekenhuis in het kader van de ‘Extra handen aan het bed’ in de coronacrisis. Daarnaast heb ik me nu ook aangemeld als zorgreservist in Flevoland, om ook op andere plekken bij te kunnen springen als dat nodig is.”

Meer bekendheid

De Almeerse wil graag meer bekendheid geven aan de Nationale Zorgreserve. “Enerzijds om meer oud-zorgprofessionals hiervoor te enthousiasmeren. Daarnaast is het ook belangrijk dat de zorgorganisaties op de hoogte zijn van de mogelijkheid om zorgreservisten tijdelijk in te zetten. Niet alleen in deze coronacrisis, maar ook daarna. Denk naast ziekenhuizen ook aan woonzorgcentra, verpleeghuizen en de wijkverpleging die in crisissituaties extra handjes kunnen gebruiken.”

Aanmelden

De laatste maanden hebben 130 zorgorganisaties contact gezocht met de Nationale Zorgreserve. Bij 90 zorgorganisaties hebben zorgreservisten de afgelopen maanden voor een korte periode crisisinzet kunnen doen. 

Een zorgreservist moet ooit een diploma voor verpleegkundige, verpleegkundig specialist, medisch hulpverlener of verzorgende in de individuele gezondheidszorg hebben gehaald en de nodige ervaring hebben. Wie interesse heeft, kan zich inschrijven bij nationalezorgreserve.nl.