Floriadedirecteur Hans Bakker tijdens de Politieke Markt. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Floriadedirecteur Hans Bakker tijdens de Politieke Markt. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Floriadedirecteur Hans Bakker: ‘Na evenement mooiste plek ter wereld met tuinen’

Politiek

ALMERE – Het loopt allemaal op rolletjes met de Floriade. Dit stelde Floriade-directeur Hans Bakker op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. ”Er zijn geen ‘showstoppers’ meer. Na de Floriade hebben we in Almere de mooiste plek met tuinen ter wereld, Ook de ontwikkeling van het groen loopt fantastisch.”

Door Robert Mienstra

Toch zijn er nog flinke financiële hobbels te nemen. Zo heeft De Floriade BV nog 7,1 miljoen euro extra nodig, onder meer doordat er geen sponsors zijn gevonden. Dit staat in een raadsbrief van het college en wethouders. Daarnaast lijkt er nóg een bedrag van 3,5 miljoen nodig te zijn. Het college hoopt dat het rijk en de provincie de knip trekken en dat het geld niet door de gemeenteraad ter beschikking hoeft worden gesteld. Ook voor het busvervoer moet nog op zoek gegaan worden naar 3 miljoen. De VVD heeft al laten weten daartegen te zijn, waardoor er een meerderheid in de raad lijkt te komen die geen extra geld meer beschikbaar wil stellen. Dit onderwerp wordt volgende week op de Politieke Markt besproken.

Schuld media

Bakker schoof de schuld van het ontbreken van sponsoren in de schoenen van corona én van de Almeerse media: “Hier in Almere hebben we de publiciteit tegen gehad, dat hebben we direct gemerkt als er een debat wat kregelig was, dan kregen we de volgende dag potentiële sponsors en producenten aan de telefoon met de vraag of het wel gaat lukken. In zo’n klimaat is het heel moeilijk om sponsors te vinden.” 

Tickets

Bakker beaamde dat de Floriade een race tegen de klok is. “Maar het ziet er naar uit dat we 14 april opengaan. Er komen vijf restaurants en 22 andere horeca-uitgiftepunten. Albert Heijn, de ANWB en krantenuitgeverij DPG gaan honderdduizenden tickets verkopen en AH komt ook nog eens met 25 miljoen mini-tuintjes met het logo van de Floriade. Bovendien loopt de aanmelding van deelnemers nu goed.“

Parkeren

Bezoekers die met de auto naar de Floriade komen en vooraf een parkeerticket hebben geboekt, betalen 14,50 euro. Mensen die geen parkeerticket hebben gereserveerd, betalen 19,50 euro. Volgens Bakker zijn dit normale prijzen bij een evenement. Toon van Dijk van de PVV stelde dat een dag parkeren in de stad 9,50 euro kost waardoor bezoekers wellicht in de stad gaan parkeren. Bakker zag dat probleem niet omdat bezoekers dat vooraf niet gaan uitzoeken.

Vergunning

De vergunningen voor het evenement, het veiligheidsplan en het mobiliteitsplan komen eind van deze maand, stelde de gemeentewoordvoerder op de raadsvergadering. Verder zijn er 41 andere vergunningen afgehandeld, zijn er 24 in behandeling en worden er nog 27 vergunningsaanvragen verwacht: “Dat is spannend.”

Bij het schrijven van dit artikel waren er nog 62 dagen te gaan voor de opening van de Floriade.