In het park tegenover de Vitus Beringstraat verrijzen straks twee woontorens van 30 meter. (Foto: Almere DEZE WEEK)
In het park tegenover de Vitus Beringstraat verrijzen straks twee woontorens van 30 meter. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Participatie bij bouwplannen Cascadepark mislukt’

Wonen

POORT – De eerste lichting omwonenden spreekt van ‘mislukte participatie’ bij de bouwplannen in het noordelijk deel van het Cascadepark West in Poort. “Na een kort participatietraject blijken de oorspronkelijke plannen ineens totaal omgegooid te zijn en daar zijn wij de dupe van. Ons uitzicht op het park verandert straks in uitzicht op een flat.”

G. van Rooijen, S. Matai, B. Vu, J. Purwaha en M. van Jole  wonen in een vrijstaande woning aan de Vitus Beringstraat, met uitzicht op het Cascadepark. Zij zijn niet te spreken over de manier waarop het participatietraject is verlopen. “Van begin af aan was bekend dat er een flat van 60 meter zou komen aan de rand van het park, langs de Godendreef. Nu blijken het opeens twee flats van 30 meter te worden, middenin het park, pal voor onze huizen. En in plaats van de zeven geplande watervilla’s komen er twee appartementengebouwen in het park, langs de busbaan”, vertelt Van Rooijen.

Zorgplicht

“De gemeente heeft haar zorgplicht verzuimd door een onzorgvuldig samengestelde participatiegroep van een handvol mensen de volledige bevoegdheid toe te kennen om een bestemmingsplan compleet om te gooien”, stelt Van Jole. “Zonder tussentijds te communiceren met de bewoners direct aan het park.”

Toen alles al besloten was, ontvingen de bewoners een brief van de gemeente waarin zij alleen nog konden kiezen tussen ontwerpen van verschillende projectontwikkelaars. “Wij zijn vanaf dat moment meteen in actie gekomen. Maar in gesprekken met de gemeente en de projectmanager kregen we te horen dat er niets meer tegenin gebracht kon worden”, vertelt Van Rooijen. “De gemeenteraad had ook al ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan. Het uitgangspunt daarbij was: meer groen en minder verkeersstromen in het park. Maar nu worden er juist meer woningen in het groen gebouwd, met meer verkeer tot gevolg. Wij snappen die gedachtegang totaal niet.”  

Urgentie 

“Je zou kunnen zeggen: dan had jij je maar moeten aanmelden voor die participatiegroep. Maar ik voelde destijds de urgentie niet”, zegt Matai. “We wisten ruim 10 jaar geleden al dat er een flat van 60 meter aan de rand van het park zou komen. Ik had niet de behoefte om mee te denken over het ontwerp of de inrichting. Ik was ook in de veronderstelling dat zo’n participatiegroep alleen werd gevraagd om mee te denken en ik had niet gedacht dat de besluitvorming ook binnen diezelfde participatiegroep zou plaatsvinden. De plannen c.q. voorstellen van de participatiegroep zijn namelijk niet voorgelegd aan de rest van de bewoners.” 

Verkeersdrukte

De omwonenden maken zich ook zorgen over de verkeersdrukte in de straat. “Het verkeer wordt in de nieuwe plannen ontsloten via de Vitus Beringstraat, maar onze straat is daar helemaal niet op berekend. We hebben eerder kunnen voorkomen dat onze straat een doorgaande weg zou worden, en nu krijgen we dit.”