John Wessels en Robert de Knegt in de tussenruimte achter hun tuinen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
John Wessels en Robert de Knegt in de tussenruimte achter hun tuinen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewoners Brugmark nog steeds bezorgd over Noorderdeef

Algemeen

HAVEN – In de laatste week van februari wordt begonnen met een geluidswal aan de Noorderdreef in Haven. De bewoners van de Brugmark hebben toch nog hun zorgen.

Door Marcel Beijer

De bewoners klagen al jaren over de slechte luchtkwaliteit, maar vooral over de geluidsoverlast van de weg. Bewoner John Wessels vraagt zich af of de geluidwal voldoende effect zal hebben. “De gemeente heeft wel geluidsmetingen gedaan en is daarbij uitgegaan van gemiddelde waarden. Maar het gaat ons juist om de piekmomenten.”

Dat beaamt buurman Robert de Knegt. “De Noorderdreef is de enige ontsluitingsweg van Haven.  Toen we hier destijds kwamen wonen had het stadsdeel 13.000 inwoners, nu zijn dat er bijna 30.000.”“En dat moet allemaal langs onze achtertuinen”, vult Wessels aan. “Mijn slaapkamer ligt achter de woning, pal naast de weg. Daar zit maar een paar meter tussen. En hier pal naast zit de Stadsreiniging. Die vuilniswagens denderen hier ook over de dreef en in de zomer vinden motorrijders het leuk om lekker te gassen als ze bij het stoplicht wegrijden.”

Onderhoud

ok zijn er zorgen over het onderhoud. De geluidswal komt nog voor de bestaande bomenrij te staan. De Knegt: “Wie wordt dan verantwoordelijk voor de tussenruimte met de achtertuinen? Er is een wildgroei aan bomen waarvan de takken ook over de schuttingen komen te hangen. Je kan er bijna niet bijkomen. Dat is gevaarlijk. Bij stormachtig weer kunnen die bomen omvallen. En natuurlijk hebben we ook zorgen over de luchtkwaliteit. Daar verandert een scherm niets aan. Daar is meer voor nodig.”

Aanleg

Volgens de gemeente wordt in de laatste week van februari begonnen met de aanleg. Eerst worden de het groen (struiken en boomvormers) verwijderd, de platanen blijven staan. Daarna wordt het talud verhoogd. Na de aanleg van het scherm (eind maart) wordt er klimop tegen de geluidswal geplant en de berm van gras voorzien. Tussen het geluidsscherm en de woningkavels wordt laagblijvend onderhoudsarm plantsoen aangebracht wat door de gemeente wordt onderhouden.