Buitenzwembad

Nadat er eerst jaren geen plek was voor een buitenzwembad wordt er opeens haast gezet achter het zoeken van een gepaste locatie. Ik zie dat er een ondoorzichtige weg wordt bewandeld in het wegstrepen van locaties. Tot mijn grote schrik moet voor twee van de overgebleven locaties natuur wijken. Het meest pijnlijk is het Spanningsveldbos. Een plek is waar bewoners al jaren met hand en hart werken aan de ontsluiting van het bos: paden aanleggen, takkenrillen maken, zwerfvuil verwijderen, komposthopen inrichten, bereklauw bestrijden. Deze actieve groep staat op het punt een beheerovereenkomst te ondertekenen met de gemeente om in overleg hun aandeel aan het onderhoud van het bos te doen. Ik vind het echt bizar dat er prachtige beleidsnota’s worden geschreven als: ‘Meerjarenperspectief Groen -Blauw’ of Visie ecologie 2020 en dat er dan vervolgens op een van de weinige plekken waar bewoners ook daadwerkelijk het groen in hun omgeving beheren, diezelfde mensen zich zorgen moeten maken dat er een zwembad komt in hun bos. Als je die nota’s niet alleen papier zijn maar richting geven aan beleid dan schrap je het Spanningsveldbos als eerste van de lijst van locaties voor een Buitenzwembad. Die locatie voldoet namelijk aan alle eisen waar de beleidsnota’s zich op richten. Als je een Buitenzwembad met een regiofunctie, wacht dan tot de Floriade voorbij is. Maak een buitenzwembad op de parkeerplaatsen voor de Floriade in Poort en plant daar veel groen omheen. Dan heeft ‘Stadslandgoed’ Almere er groen én een attractie bij. Dat noem ik een win win oplossing.

Anne Kuipers

Hoek

Met grote verbijstering lees ik wederom een artikel betreffende de Floriadesoap en is inmiddels onze bekendste Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) de absolute hoofdpersoon. Vraag mij dan ook af hoeveel credit heeft deze man nog binnen de gemeenteraad?, en heeft hij inmiddels niet alle kaarten verspeeld? Iedere andere niet functionerende ambtenaar binnen deze gemeente zou immers allang aan het schavot bungelen. Maar neen hoor deze man niet. Neen, hij overleefd al gniffelend op gemak door de coalitie partijen gesteunde geldverslindende blunders en ingediende motie van wantrouwen. Maar ja, wat wil je met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet en de druk van de opper politieke bende uit Den Haag die zelfs met gecamoufleerde partijen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien dat de Almeerders nog voor die tijd een keer het zand uit de ogen vegen.

Gerrit Mouw

Woonproject 

Stichting Stila krijgt van de gemeente geen subsidie voor een woonproject voor economische thuislozen in Oosterwold. Volstrekt eens met de gemeente Almere, om dit initiatief toe te juichen. Gelijktijdig begrijp ik niet waarom de Stichting Stila eerst een project start en vervolgens daar financiële middelen voor vraagt. Er kan van dit project wel een preventieve werking uitgaan en als ‘vangnet’ effectief worden ingezet. Maar noem de doelgroep dan Economische Daklozen en niet Thuislozen. Een dakloze is iemand die niet over eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen kracht voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft of tijdelijk in een tehuis verblijft. Een thuisloze heeft in eerste instantie een echt ‘thuis’ nodig. Stichting Stila doet verstandig om de doelstelling te herzien en zich uitsluitend met daklozen bezig te houden. Voor ‘thuislozen’, die hopelijk tijdelijk daar hun verblijf hebben, kan wat mij betreft vanuit de gecertificeerde, professionele Thuislozenzorg, ondersteuning en consultatie aangeboden worden. Dit kan, in mijn optiek, zeker budgettair neutraal geregeld worden. Eerste stap is gaan werken aan Functionele Samenwerkingsrelaties met relevante Instellingen. Ik ben enthousiast en wil graag betrokken worden bij een dergelijk project, dat meer is dan een initiatief. 

Jo Bosma

VVD

Groot nieuws. De VVD gaat na de vele miljoenen uit de pot gemeentebelasting, dus betaalt door de inwoners, geen geld meer aan de Floriade geven. Zouden er soms gemeenteraadsverkiezingen aankomen en ze nu bang worden stemmen te verliezen?  Wordt vast geplaatst onder de noemer "voortschrijdend inzicht". Klinkt dat niet bekend?
Corrie Stolk

Evenaar

Wethouder Lindenbergh wil dit jaar kijken naar een nieuw alternatief voor de Evenaar. Ik hoop dat hij nog eens gaat bekijken wat de werkgroep van bewoners en belanghebbenden verkeersveiligheid Evenaar in april 2017(!) heeft voorgesteld. Toen moesten wij ook out of te box denken. Op 11 maart 2020 kregen we de uitkomsten van het onderzoek. Na 3 jaar! Verschillende probleempunten werden niet als een probleem gezien en sommige oplossingen waren te duur. Een busbaan over het midden van de Evenaar bijvoorbeeld, en zo niet, dan uitwijkmogelijkheden naar rechts om de nooddiensten te laten passeren want nu is de stoeprand te hoog. Te duur. Stoplichten? Nee. Participatie bewoners? Werkgroep? Er wordt niet geluisterd. Bewoners hebben een gevoel van onveiligheid maar de uitkomst: het is veilig. De Evenaar wordt steeds drukker vanaf station Oostvaarders naar het centrum aan beide kanten. We zien veel ongelukken maar ook bijna-ongelukken. Nu naar 30 km-zone? Ha, ze rijden nu al harder dan 50.

A. Bos, Almere Buiten

Bomenkap

De bomen langs de Westerdreef gaan mij aan het hart. Ik ben een soort bosbouwman in het Voedselbos in park Uithof. Zo’n 90 abelen vormen de achterwand daarvan. Waarom niet alleen die ongeveer 20 bomen weg halen die dicht bij de huizen staan? En dan misschien nog 20 andere bomen die overlast geven of scheef staan. Waarom geen plan om de komende jaren aan stapsgewijze vervanging te werken. Met de SP en de Partij voor de Dieren besloten we rouwlinten te hangen om alle bomen die verloren zouden gaan, om het enorme verlies zichtbaar te maken. Een dag later haalde de gemeente alle linten weg. Alsof ons de mond werd gesnoerd. De strijd laait op tussen voorstanders van de kap en de tegenstanders en de gemeente, terwijl we juist met elkaar in gesprek moeten. Ik ben gaan praten met bewoners van een buurt waar zoveel overlast werd ervaren. We waren het niet op alle punten eens, maar ik had wel meer besef wat er speelde. Veel Almeerders willen werken aan een biodivers, gezond Almeers groen. We moeten daar meer over praten, luisteren en uitleggen. Misschien een congres met groendeskundigen, politieke partijen en betrokken burgers?

Chris van der Paardt