Nog steeds onduidelijkheid over uitspraak Hoge Raad

ALMERE - De Hoge Raad besliste 26 november vorig jaar dat een perceel grond dat in eigendom is van de overheid niet aan één partij mag worden toegewezen. Ook andere partijen moeten de kans krijgen die grond te kopen. Het is nog onduidelijk welke gevolgen dit voor Almere heeft. 

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraadsleden. In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand: In de Kadernota Vastgoedbeleid Almere 2021  is bepaald dat bij de verkoop van gemeentelijk vastgoed gehandeld wordt naar het principe Transparant, Openbaar en Marktconform (TOM). Dit is in lijn met de uitspraak van de Hoge Raad, dus daar worden geen problemen verwacht.

Getoetst

Maar alle projecten die nog tot een transactie moeten gaan komen, dienen aan de uitspraak van de Hoge Raad, getoetst te worden. Daarnaast zal de gemeente aan de hand van jurisprudentie en vakliteratuur de ontwikkeling van dit onderwerp volgen, zodat steeds op basis van voortschrijdend inzicht gehandeld kan worden. ‘Indien nodig zal tussentijds nader extern juridisch advies worden ingewonnen’, schrijft het college aan de raad. ‘Aan de hand van deze adviezen kan het zijn dat reeds gemaakte risico-inschattingen bijgesteld moeten worden. Mogelijk zal het selectiebeleid voor gemeentelijke uitgiften van onroerende zaken op onderdelen herzien of aangevuld moeten worden (…). Dit zou bijvoorbeeld gevolgen kunnen hebben voor de wijze waarop de gemeente dient om te gaan met initiatieven uit de markt.’

Woningcorporaties

Ook wordt onderzocht in hoeverre de uitspraak gevolgen heeft voor de positie van bijvoorbeeld woningcorporaties. Voor diverse ontwikkelprojecten zal mogelijk meer tijd nodig zijn om uit ge kunnen voeren. Dat kan ook betekenen dat de (verkoop)kosten hoger kunnen uitvallen dan is voorzien.