Een verrassende ruimteauto is de Dacia Jogger (Foto: aangeleverd)
Een verrassende ruimteauto is de Dacia Jogger (Foto: aangeleverd)

Dacia Jogger: verrassende ruimteauto met een prettige prijs

ALMERE - Een forse ruimtewagen met prijzen vanaf 19 mille. Er is zelfs in een zevenzitter-uitvoering voor maar duizend euro meer. Dat moeten bijna wel Dacias zijn en dat klopt. Na de kennismaking met de Jogger noteren we in deze eerste rijindruk dat hij niet alleen de grootste auto van het merk is en verbluffend veel waar voor zijn geld biedt. 

Door Rob van Ginneken

Het merk Dacia heeft zich in de afgelopen tijd gestaag ontworsteld aan het ‘boterham met pindakaas’ imago dat er een beetje omheen hing. De grote Jogger ruimtewagen gaat weer een paar stappen verder. Wat je noemt een prijspakker in een XL verpakking.  Toch doet zijn prijskaartje denken aan compacte modellen van de grote merken. Het kan bijna niet anders of de Jogger wordt een succesnummer bij de ‘gewone’ autokoper. En wellicht ook de zakelijke rijder met een beperkt budget. Deze Dacia is een soort kruising tussen stationwagen en SUV, met heel aardige designdetails. Schuin van achteren doen de ‘heupen’ in een flits zelfs aan een Volvo denken. Toeval? Nee, want ze wijzen er bij de lancering fijntjes op. 

Fors bemeten 

De Roemeen is met zijn lengte van 455 centimeter een heuse middenklasser. Hij staat hoog op zijn poten – twee decimeter grondspeling zelfs – en het hele achterste deel van de cabine is verhoogd. Dat geeft hem opmerkelijk veel zitruimte en extra hoofdspeling. Saillant detail: de Jogger is ook leverbaar met twee extra stoelen op een derde zit-rij. Zelfs daar heb je geen verkeerde plek. Uniek.
Het zitcomfort is voorin en op de achterbank fatsoenlijk geregeld. Kortom: een heuse budget ruimtewagen met een extra portie veelzijdigheid. Zijn bagageruimte is in de normale vijfpersoonsopstelling ronduit gigantisch.

Eenvoudig interieur

Het interieur is eenvoudig, maar keurig afgewerkt en in de meeste versies met stoffen weefsels als accent. Kies je de Comfort-versie (21 mille) dan staat de uitrusting zelfs op verrassend hoog niveau. Pijnpuntje: de allernieuwste elektronische rijhulpsnufjes heeft Dacia niet. Een bewuste keuze om de prijs te drukken. Op zich is daar weinig mis mee.

Motorisch is er een keuze uit een driecilinder turbo-benzinemotor met 110 pk en eentje met 100 pk. Die laatste is absoluut de aanrader, want hij heeft zonder meerprijs ook een LPG-systeem aan boord. Lekker goedkoop rijden en toch voldoende vlot in het verkeer.

Een kruising tussen een stationwagen en een SUV (Foto: aangeleverd)
Het zitcomfort is fatsoenlijk geregeld (Foto: aangeleverd)