De vlekken zien eruit als vogelpoep of kauwgom.. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De vlekken zien eruit als vogelpoep of kauwgom.. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Korstmossen duiken op in Almeerse straten

Algemeen

ALMERE – Op de stenen van de Almeerse straten zijn momenteel veel vlekken te zien. Het blijkt de kalkuitbloei van korstmossen te zijn. Het goede nieuws: het is ongevaarlijk; het slechte nieuws: het is bijna niet weg te krijgen.

Door Marcel Beijer 

“Met dit vochtige weer zijn die korstmossen echt overal in de stad te zien”, zegt stadsecoloog Ton Eggenhuizen. “de witte en groenachtige vlekken is de kalkuitbloei van korstmossen, feitelijk een symbiose van een schimmel en alg.”Ze staan bekend als ‘kauwgomkorstmos’ en ‘stoeprandkorstmos’ . “Die namen hebben ze niet voor niets”, zegt Eggenhuizen. Het lijkt wel wat op kauwgomvlekken en je ziet ze vaak op betonnen stenen. Maar er zijn ook heel zeldzame soorten.”

Schrobben

Het is zinloos om in heel Almere de korstmossen te verwijderen. Het is bovendien nagenoeg onmogelijk. De ontsierende korstmossen in de eigen tuin te lijf gaan met chemicaliën, azijn of door stevig schrobben met de bezem heeft geen zin volgens Eggenhuizen: “De korstmos zit in de steen zelf. De vlekken die we zien is slechts de uitbloei daarvan. De korstmos houdt van vochtig weer. In de zomer trekt het zich wat terug, maar het zit er nog steeds. Meestal op de delen waar weinig gelopen wordt.”
De korstmossen zien er misschien niet mooi uit, maar gevaarlijk zijn ze ook niet. “Wil je er echt vanaf komen dan is er maar één oplossing: de tegels definitief verwijderen. Dat maakt je tuin vind ik persoonlijk ook interessanter.”

De korstmossen zijn met dit weer goed te zien. (Foto: Almere DEZE WEEK)