Harrie Lemmens (links) kreeg de onderscheiding van de Portugese president. (Foto: aangeleverd)
Harrie Lemmens (links) kreeg de onderscheiding van de Portugese president. (Foto: aangeleverd)

Hoge Portugese onderscheiding voor Harrie Lemmens

Algemeen

BOUWMEESTERBUURT – De Almeerse topvertaler Harrie Lemmens heeft dinsdag een hoge Portugese onderscheiding ontvangen uit handen van de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa.

Door Marcel Beijer

De ‘Ordem do Infante Dom Henrique’ (Orde van Hendrik de Zeevaarder) is voor mensen die de cultuur van Portugal uitdragen over de wereld. Lemmens is gespecialiseerd in het vertalen van boeken in de Portugese taal, hij bracht zelf ook twee boeken uit over het land. Ook geeft hij een tijdschrift uit waarin de cultuur van het land centraal staat en zorgt hij ervoor dat Portugese schrijvers naar Nederland komen.

Apetrots

In een reactie zegt Lemmens ‘apetrots’ te zijn op de hoge onderscheiding die meestal naar staatshoofden en zeer beroemde personen gaat. “Zoals trainer Jorge Jesus en stervoetballer Christiano Ronaldo  en dan staat daar ineens Harrie Lemmens uit Almere tussen. ”Op de Portugese ambassade in Den Haag kreeg Lemmens de onderscheiding uitgereikt door de president van Portugal. Die was in Nederland voor een bezoek aan de koning, die zelf drager is van het Grootkruis, net zoals koningin Maxima, prinses Beatrix en Ruud Lubbers. Lemmens is benoemd tot Commandeur.

Paula Rego

De Portugese president was in Nederland voor de opening van een grote overzichtstentoonstelling van de Portugese kunstenaar Paula Rego en ging ook nog op bezoek bij onze koning. De onderscheiding bestaat uit een grootkruis en een kleiner insigna. “Die mag ik dragen op mijn kleding. Het grote kruis is bestemd voor gala’s en dergelijke”, zegt Lemmens die erg verguld is met de onderscheiding.  “Ja, dat doet mij veel. Omdat het een erkenning is voor mijn werk.”