Inspreken

Doorstroming in de huizenmarkt moet er komen. Hiervoor verandert gemeenteraad snel bestemmingsplannen, tegen haar eigen doelen in en wijkt af van het Stedelijk Woningbouwprogramma en begint zonder vergunningen. Partijen geven nauwelijks tegenwerking aan bouwopdrachten. Burgers, hebben recht om in te spreken bij  raadsvergaderingen. Verwar dat niet met inspraak. Je mag 5 minuten spreken, daarna stellen raadsleden vragen. Zijn dat in jouw ogen niet de juiste, kun je niet meer reageren.  Veel insprekers zijn tegen geplande projecten. Maar van elk project schuift de raad bezwaren opzij. Alternatieve locaties  worden niet als alternatief gezien, maar worden erbij gepland. Het voornaamste doel van de  gemeenteraad is eigen doelen halen. En besluitvorming door te duwen vóór de verkiezingen. De raad zal zeggen dat het gaat om woningzoekenden en doorstroming. Dat er een oneerlijke verdeling van sociale huurwoningen/starterswoningen of seniorenappartementen is.  Die lijst van verdelingen wil ik dan wel eens zien, vooral van Almere Hout. Participatietraject is nog een optie. Kan er dan terug gekoppeld worden naar medewijkbewoners?  Gemeenteraadsleden, u vraagt zich af waarom burgers geen vertrouwen hebben, waarom er wantrouwen en frustratie is. Misschien omdat jullie de indruk wekken te luisteren naar burgers, maar de huidige bewoners totaal niet steunen.  

Katja Souljé, Parkwijk

Parkeren Staatsliedenwijk

In ADW van 9 februari schreef ik over mijn zoektocht naar parkeerautomaten in de Staatsliedenwijk. Dat was naar aanleiding van een eerder artikel in ons lijfblad, waarin stond dat er parkeerautomaten bij de entrees van de wijk zijn. Ik vond geen automaat bij de entree van de wijk die ik vaak bezoek en liet weten dat ik ontevreden was over de informatie van 'Parkeerservice' Almere. Er kwam een vervolg. Een medewerker van Parkeerservice Almere belde me en vertelde me dat het bewust beleid is van de gemeente om heel weinig parkeerautomaten te plaatsen. Dat geldt voor meer wijken. Mijn reactie was: 'Daardoor is het fysiek betalen onmogelijk. De gemeente verlangt dus dat mensen die digitaal minder vaardig zijn via een app betalen. De man aan de telefoon bevestigde dat een boete kan worden gegeven wanneer niet is betaald. Hij denkt dat na een evaluatie in de toekomst misschien meer parkeerautomaten worden geplaatst. Beste lezer, de Gemeente heeft geen oog voor ouderen, taalzwakkeren en mensen zonder smartphone, en maakt het hen bijna onmogelijk om te betalen met geld of  pinpas. Het risico van een boete ligt bij de parkeerder.
Lezer, en leden van de Gemeenteraad, wat is uw mening hierover?

Roelof Heyser

Weerwaterbrug 

Met verbazing het interview met verkeersdeskundige Daisy Poot gelezen. De nieuw aangelegde Weerwaterbrug wordt tijdens de Floriade uitsluitend gebruikt als vluchtroute bij calamiteiten om te voorkomen dat bezoekers in Filmwijk gaan parkeren. Wat wordt er gedaan om parkeren door bezoekers te voorkomen in Stedenwijk Zuid en Almere Haven? Ik was voornemens om voor mijn vrouw en mij een abonnement op de Floriade te nemen met voornaamste reden dat we weer een rondje Weerwater konden lopen, en dan iets korter dan voorheen, maar dat kan dus niet, dus houd ik die 100 euro maar op zak.
Het is toch te gek voor woorden; er wordt al jaren reclame gemaakt voor een rondje weerwater, er wordt voor veel geld een (hele mooie, dat wel) brug gebouwd, de hele route wordt voorzien van blauw asfalt, er wordt ontzettend veel groen op de route gepland en nu gaat het rondje Weerwater niet door omdat de gemeente de makkelijkste weg kiest om een parkeerprobleem op te lossen; niet te geloven.
Mocht ik het verkeerd begrepen hebben, hoor ik het graag, dan kan ik alsnog voor 1 april nog een abonnement kopen.

Wim Tholen 

Inbreiding

Inbreiding: het politieke eufemisme voor gaan van woonsfeer versjiekers naar woonsfeer verziekers. Oftewel van groen naar steen. De Almeerse politiek valt over elkaar heen om voor of tegen grote bouw,- woonbeslissingen te zijn al naar gelang de wind waait.
Esther Hagelaar van GroenLinks is voor een inbreidings project van 54 sociale huurwoningen op een bosperceel aan de Barracudaplaats , maar houdt zich stil als het gaat om bomenkap in het Pampushout. Hoe groen kan links zijn?
In Stadhuis aan Huis wordt gewag gemaakt van een studie Excellente Groene en Gezonde leefomgeving. Een onderzoek waaraan o.a. de Gemeente Almere, GGD Flevoland participeren om vast te stellen wat de burgers al weten; groen helpt in positieve zin in de woonbeleving. Daarom kwam 85% van de Almeerse bevolking naar de polder. Inbreidingsprojecten hebben juist het tegengestelde effect.
De PvdD zei over het stukje groen aan de Youri Egorovweg bij monde van raadslid Martine Puhl “Wij zijn niet per definitie tegen bouwen in het groen” om vervolgens het af te doen als “Dit betreft een grasveldje, daar is wel wat mogelijk.“ Ga eens kijken mevrouw Puhl en oordeel dan dat 200 woningen op zo’n “grasveldje” tegenover een grote laagbouw woonwijk volstrekt belachelijk is.

Berry Metselaar

Nieuwkomers met vluchtverleden in theatervoorstelling

Het lijkt het me weer een uitdaging om tientallen nieuwkomers met een vluchtverleden te ontmoeten in de Kunstlinie. Zij vertellen het verhaal van Semmier Kariem, een jongeman die asiel aanvraagt in Nederland. Als u betrokken wilt zijn bij onze nieuwe Nederlanders en u de uitdaging aan wilt gaan om hen te leren kennen in ‘wie ze zijn’ en hun Cultuur, dan kan deze ontmoeting tussen ‘nieuwe en oude’ Nederlanders van groot belang zijn. Het Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties, Meervaart en ICK Amsterdam bundelen hun krachten en verbeelden het AZC als een dorp met eigenwetten en regels. Samen met tientallen spelers met een vluchtverleden, vertellen zij dit aangrijpende verhaal in het theater. Het zal ongetwijfeld een mooie uitvoering worden, maar voor mij telt dat wij elkaar ‘als oude en nieuwe Nederlanders ZIEN en dat wij elkaar respecteren en herkennen en bovenal erkennen in wie wij zijn. Het doel is dat de voorstelling ook tot ontmoetingen tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Nederlanders zal leiden.

Jo Bosma

Grondwet

Iemand uit Naarden kan ons stadhuis in wandelen. Wij kunnen in de vestingstad naar binnenlopen. Die iemand uit Naarden ziet het bouwsel over de grondwet. Te zien zijn op scherm bekende en onbekende Almeerders. Elk vertelt blijmoedig over zijn bestaan ."Beleef de grondwet" lezen we op een wandplaat. Is de belangstelling uit Naarden een tegenbezoek? Ons binnenstappen in Naarden is iets van eeuwen her. Daar zien we geen centrale plek voor een grondwet. Wel in een zijbeuk een groot bord met daarop :Blijf van andermans spullen af. En hou je handen thuis. Hier geen video van een man die zich onbekommerd beweegt tussen zijn spullen. Of een video van een vrouw, dankbaar kijkend dat geen vreemde hand op haar schouder rust. Nee, geen video of schilderij of prent. Men wist al lang genoeg.

Ad van Loon

Weerwaterbrug

Als bewoner van het Forum op de Esplanade wil ik graag met de fiets of wandelend naar de Floriade. Nee, de gemeente en de organisatie van de Floriade gaan de prachtig aangelegde brug over het Weerwater alleen gebruiken als vluchtroute. De aanleg heeft heel veel geld gekost, maar ja een vluchtroute nu ook.
Rondom het Weerwater is een prachtige wandel- en fietsroute aangelegd met een aansluiting op deze brug, wat voor de Almeerder een mooie oplossing zou zijn om op een eenvoudige wijze naar de Floriade te gaan. Voor alle ouderen wonend rondom het Weerwater is de Floriade met de fiets over deze brug eenvoudig te bereiken, nee hen laten we ook met de auto en pendelbus naar de Floriade gaan. Ik zal wel weer te eenvoudig denken.

John Kraak

Dieselbussen

De geldverslindende Floriade heeft als motto 'Growing Green Cities'. De bezoekers aan deze tentoonstelling worden vervoerd in dieselpendelbussen! Reden: Het kost teveel om elektrische bussen in te zetten. Die kosten hadden er ook nog wel bij gekund meneer Hoek, het grote verlies is toch niet meer terug te draaien. Wellicht dat andere geldverslindende en/of onvoorziene uitgaven iets beter doordacht hadden kunnen worden aangepakt. Met elektrische bussen had de Floriade wel een voorbeeld kunnen geven hoe Growing Green Cities te realiseren. Weer een gemiste kans.

Zoutman, Sieradenbuurt

Van het gas af

De stuitende inval van Rusland in de Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat we onafhankelijker moeten worden voor onze energievoorziening. Afgelopen week hebben wij, ruim 400 burgers verenigd in onze lokale energiecoöperatie Almeerse Wind, twee nieuwe windturbines in Almere-Pampus getest en draaiklaar opgeleverd gekregen. Dat betekent dat we zelf jaarlijks 19 miljoen lokale CO2-vrije kilowatturen ter beschikking hebben. Daar zijn we ook gezien de huidige geopolitieke situatie blij mee. Voor wie zelf ook een bijdrage aan de energieonafhankelijkheid wil leveren: leg, al dan niet in overleg met je huurbaas of VvE, zonnepanelen op je dak. Het verdient zich dik terug, zelfs als je ervoor zou moeten lenen. Het Energieloket Flevoland kan je onafhankelijk advies geven als je daar behoefte aan hebt. Doen. 

John van Diepen, voorzitter Almeerse Wind