Het denken, voelen en handelen staan centraal op een vrijeschool. (Foto: aangeleverd)
Het denken, voelen en handelen staan centraal op een vrijeschool. (Foto: aangeleverd)

Opnieuw ouderinitiatief voor Voortgezet Vrijeschool

ALMERE – Een groep ouders gaat opnieuw proberen in Almere een Vrijeschool voor Voortgezet Onderwijs te realiseren. In 2010 liep een poging daartoe spaak.

Op dit moment zijn er drie Vrijescholen in Almere, een vierde staat in de planning in de wijk Oosterwold. Op een Vrijeschool staat het denken, voelen en handelen van het kind centraal. Leerlingen blijven hun gehele lagere schoolperiode bij elkaar in de klas. Na de zesde klas (groep 8) kunnen leerlingen de overstap maken naar klas zeven, wat feitelijk de brugklas is. Daarvoor moet de overstap naar het  voortgezet onderwijs worden gemaakt. In Almere is er echter nog geen Vrijeschool voor voortgezet onderwijs

Ouderinitiatief

Het is niet het eerste ouderinitiatief dat in Almere pleit voor een Vrijeschool voor voortgezet onderwijs. In 2010 werd een eerste poging gedaan, maar die liep om verschillende redenen spaak, niet in de laatste plaats waren er statutaire obstakels. Door een wetswijziging in 2020 zouden die obstakels er nu niet meer zijn, waardoor een groep ouders opnieuw een poging besloot te wagen, maar volgens de ouders was er geen enthousiasme bij schoolbesturen van ASG en Het Baken. Tot teleurstelling van de ouders, want de interesse is groot, zo blijkt uit een peiling die ze zelf hebben uitgezet. Onlangs was er een online informatieavond waar 120 belangstellenden aan deelnamen.

Leerlijn

De ouders streven naar een doorlopende leerlijn Vrijeschoolonderwijs, die begint in klas 1 en doorloopt tot klas 12 op één of meer locaties in de stad. Het streven is om in het jaar 2024 de Vrijeschool voor voorgezet onderwijs te kunnen openen in Almere.