(Artistimpressie: aangeleverd)
(Artistimpressie: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Meer automobilisten verwacht op Floriade

ALMERE – De Floriade BV verwacht dat er meer mensen met de auto naar de Floriade zullen komen dan verwacht. Een op de twee bezoekers zal het evenement met de auto gaan bezoeken. Daarom moet het mobiltiteitsplan gewijzigd worden. De gemeenteraad is daarom gevraagd op donderdag 3 maart een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor deze wijziging.

Door Robert Mienstra

In het bestemmingsplan “Almere Centrum Weerwater – Floriade” uit 2017 is uitgegaan van 2.125.000 bezoekers en maximaal 398.438 auto’s. Als deze aantallen overschreden worden moet 'nee' worden verkocht. Inmiddels houdt de Floriade BV rekening met 2.337.500 bezoekers en een daarvan afgeleid aantal bezoekende auto’s van 540.720. Door corona worden verhoudingsgewijs meer binnenlandse bezoekers verwacht en kiezen meer mensen voor de auto in plaats van openbaar vervoer.

Meer bezoekers

Niet mag worden uitgesloten dat een groter aantal bezoekers en een groter aantal auto’s de Floriade gaat bezoeken. Er worden vanwege de reisbeperkingen minder buitenlandse bezoekers verwacht. Het aantal binnenlandse bezoekers zou juist hoger kunnen gaan uitvallen. Door de reisbeperkingen van de afgelopen jaren zal bij vervallen van die beperkingen sprake kunnen zijn van een inhaalvraag. Ook is denkbaar dat evenementen die grotendeels in de buitenlucht plaatsvinden op een grotere belangstelling mogen rekenen. Nationale bezoekers zullen – zeker ten opzichte van buitenlandse bezoekers – vaker gebruik gaan maken van de auto. Een effect van de pandemie is daarnaast dat bezoekers vaker kiezen voor vervoer met een auto dan met het openbaar vervoer. Op basis hiervan wordt door de Floriade BV in haar mobiliteitsplan thans rekening gehouden met een verwacht aantal bezoekers van 2.337.500 en een aantal bezoekende auto’s van 540.720.

Mandelagarage

Op de rustige en kalme dagen volstaat de parkeervoorziening op Twentsekant. Op de drukke dagen zal tevens gebruik worden gemaakt van het huidige terrein voor evenement-parkeren in Almere Poort. Is sprake van samenvallen met activiteiten in Poort kan voor de overloop gebruik worden gemaakt van de Mandela parkeergarage in het centrum.

Zes weken

Indien de gemeenteraad instemt met de ontwerp verklaring van geen bedenkingen, wordt deze samen met het ontwerpbesluit en alle bijbehorende stukken ter inzage gelegd voor zes weken zodat een ieder zienswijzen kan indienen. Indien er ontvankelijke zienswijzen tegen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen worden ingediend, is het aan de gemeenteraad om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven. In alle andere gevallen wordt er na de terinzagelegging van zes weken een definitief besluit genomen.

Indien de gemeenteraad niet instemt met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen, kan er geen omgevingsvergunning worden afgegeven voor de Floriade. Een bijzonderheid is dat het college, blijkens het collegevoorstel, zowel aanvrager als vergunningverlener is.

Dit onderwerp wordt besproken tijdens de gemeenteraad van donderdag 3 maart.