Amin (gefingeerde naam) en Wim Grosheide thuis aan het werk bij Amin. (Foto: aangeleverd)
Amin (gefingeerde naam) en Wim Grosheide thuis aan het werk bij Amin. (Foto: aangeleverd)

Docenten gezocht voor zieke leerlingen

ALMERE - “Help!” roept, Imke van de Venne, Consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (consulent OZL) in Almere. Zij is betrokken bij heel bijzondere verhalen in Almere. Verhalen die zich afspelen rondom kinderen en jongeren die door ziekte nauwelijks onderwijs kunnen volgen. Kinderen die graag willen leren en zich ontwikkelen. Kinderen die door omstandigheden vaak niet fysiek naar school kunnen gaan.

Als consulent OZL adviseert Van de Venne ouders, kinderen en scholen. Haar diensten zijn gratis en haar adviezen onafhankelijk. Helaas is het onderwijssysteem niet goed ingericht op specifieke zorgvragen van zieke leerlingen. Geregeld kunnen zij niet naar school gaan en kunnen scholen geen les aan huis te geven. Van de Venne signaleert een behoefte bij scholen voor extra handjes en hulp in deze vaak onvoorziene situaties. “En daar komt Wim, de vrijwilliger om de hoek kijken. Wim zet zich als gepensioneerd docent graag in.
Wim gaat eens per week bij Amin langs om te helpen met het plannen van schoolwerk en te overleggen met school. Amin is een jongen van 15 jaar die vanwege een stamceltransplantatie, weken niet naar school mag gaan van zijn dokter”, zegt Van de Venne

Wim: “Het is heel bevredigend dat je als vrijwilliger iets kunt betekenen voor een kind dat zo’n pech heeft. Je merkt dat het zin heeft wat je doet en de hulp wordt zeer gewaardeerd. Daarnaast vind ik de contacten met andere vrijwilligers, hulpverleners en de school heel stimulerend. Samen proberen we het beste voor Amin te bereiken.”

Van de Venne en Wim dromen van meer vrijwilligers voor zieke leerlingen. Wie een uurtje vrij heeft, of meer wil weten over dit vrijwilligerswerk? Mail naar imke.vandevenne@ijsselgroep.nl