Zonneauto's vormden de basis. (Foto: Adobe Stock)
Zonneauto's vormden de basis. (Foto: Adobe Stock)

Zelfvoorzienende zonnecamper

ALMERE - Een elektrische camper met een actieradius van meer dan 700 kilometer: dat is wat het Solar Team van TU Eindhoven heeft ontwikkeld. Dankzij de zonnepanelen met een oppervlakte van 17 vierkante meter is de camper volledig zelfvoorzienend op energiegebied. 

Het technische hoogstandje heet Stella Vita. De studenten omschrijven het als een 'rijdend huis op zonne-energie om in te koken, werken en slapen.' De camper heeft een groot oppervlak met zonnepanelen, waardoor het alle benodigde elektriciteit zelfstandig kan opwekken. De wagen zal daardoor onafhankelijk zijn van laadpalen onderweg. 

Uitklapbaar

Het dak heeft een ronde vorm waardoor de Stella Vita volledig met zonnecellen is bedekt. Dat is niet het enige. Onder de zichtbare panelen zitten twee uitklapbare exemplaren verstopt waarmee het oppervlak aan zonnepanelen uitkomt op 17,5 vierkante meter. Onder optimale omstandigheden zou Stella Vita tot 730 kilometer kunnen rijden. De hypermoderne camper heeft een hefdak én biedt slaapmogelijkheden. Het voertuig gaat deze zomer met het Solar Team Eindhoven mee op werkvakantie naar het zuiden van Spanje, een rit van zo'n 3000 kilometer. Het Solar Team bestaat uit 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die zich volledig hebben toegelegd op het ontwikkelen van voertuigen op zonne-energie.

Lightyear One

De zonneauto's van de universiteit hebben de afgelopen jaren als inspiratie gediend voor de Lightyear One, een EV met zonnepanelen die dit jaar in Nederland op de markt komt. Het is mogelijk dat de Stella Vita een eigen fabriek krijgt. Zelfvoorzienend door Europa trekken zónder onderweg te stoppen om de wagen op te laden? Dat klinkt als een droom voor veel reisliefhebbers.